Elfie Tromp. Want iemand moet het zijn.Elfie Tromp (1985) is schrijver en columnist. Underdog, haar tweede roman, is genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en Diorapthe. Ze is regelmatig presentator bij VPRO. Momenteel speelt ze haar liedjesprogramma MONSTER LOVE TOWN.

ELZAJO_VOLKSKRANT2
foto door Elza Jo.

BiografieElfie Tromp studeerde psychologie en toneelschrijven. Sindsdien is zij schrijver, presentator en performer.

Haar tweede roman Underdog is onlangs gepubliceerd en genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en de Dioraphte literatuurprijs. Dit jaar schreef zij het Rotterdams Boekenweek-geschenk Dat wat je niet mag nemen .

Sinds 2013 is Elfie columnist voor Metro. Haar columns kun je hier lezen.
Elfies debuutroman Goeroe verscheen ook in 2013 bij uitgeverij Lebowski/Top Notch en werd genomineerd voor Beste Rotterdamse Boek.
In datzelfde jaar won Elfie de VPRO Bagagedrager, een prijs voor jonge reisjournalisten. Daar schreef ze de longread Alfateef voor.
Ze is de oprichter van literair tijdschrift Strak.

Zij schreef/schrijft oa voor Vrij Nederland, Metro, Vogue, Linda, Volkskrant.

Bibliografie- Onze dieren , essaybundel, Uitgeverij De Geus, 2017

- Dat wat je niet mag nemen Rotterdams boekenweekgeschenk, 2017

- Zwarte flamingo boekenweekgeschenk voor jongeren, 2017

-Underdog, uitgeverij De Geus, 2016

-Alfateef, Longread, uitgeverij Fosfor 2013

-Goeroe, debuutroman, uitgeverij Lebowski/Top Notch, 2013

-Achievers, jonge schrijvers der Nederlandse literatuur verhalen in verzamelbundel, uitgeverij Lebowski

-Olympiërs, verhaal in verzamelbundel proza & poëzie, uitgeverij Wintertuin, 2012

-Wonderman, kinderboek, uitgeverij Borre, 2012

-33, verzamelbundel van Grolsch Column Contest i.s.m Nieuwe Revu, 2011

-Mémé en de dingen, kinderboek, uitgeverij Borre, 2010

-Querido poëziespektakel, een gedicht in bundeling jeugdgedichten, uitgeverij Querido,

-Wij leven, bundeling theaterteksten afstudeerders HKU, uitgeverij Buitenkunst, 2009

PresentatieMet regelmaat beklimt Elfie podia als presentator. Op tv is ze regelmatig te zien voor VPRO. Meer informatie over haar presentatiewerk, vind je hier.

526937_589001807779254_1168993700_n

TheaterElfie Tromp werkt ook als performer. Meer informatie over haar theaterwerk, vind je hier.

MLTGROOT

Zij speelde eerder met eigen producties op de Museumnacht, F.A.R.T, Kersentuin, Over het IJ-festival, Oerol en de Parade. Afgelopen zomer speelde Firma MES haar voorstelling Trippers.

UNDERDOG GENOMINEERD VOOR DIORAPHTE LITERATUURPRIJS 2016 EN BNG LITERATUURPRIJS 2015elfie-tromp-underdog

Recensie Volkskrant


Haar schrijven is een vrolijk rondpoeren in viezigheid en imperfecties, dikwijls met hilariteit tot gevolg. Toch laat ze ook iets anders zien, iets dat brozer is en minder luidruchtig aanwezig.
meer lezen?

Recensie NRC Handelsblad


Geniepig scherpe formuleringen, tragikomische zinnetjes die je bij niemand anders aantreft. Het is sneuheid troef, zowel de kennel als de gamewereld. Maar Tromp neemt haar personages steeds serieuzer, door hen juist niet in het onheil te storten.

De hele recensie is hier te lezen.

Recensie Noord-Hollands Dagblad


Haar zinnen zijn beeldend, haar observaties trefzeker en haar verhaal is een mix van komisch en melancholiek. Elfie Tromp (1985) bewijst met haar tweede roman ’Underdog’ dat zij geen eendagsvlieg is. Tromp zet dit verhaal over een broer en een zus die allebei niet door het leven verwend zijn op sprankelende wijze volledig naar haar hand.

Adelien heeft samen met haar moeder een kennel waar zij Afghaanse windhonden fokken.Om deze een grotere faam te bezorgen, besluiten moeder en dochter hun topteef Gilly te laten dekken door een wereldkampioen, de Australische reu Legend. Hun geplande reis naar de outback komt echter op losse schroeven te staan als moeder tijdens een wat al te wild feestje haar heup breekt. Noodgedwongen en zeer tegen zijn zin moet Rein, de licht autistische broer van Adelien, nu meegaan. Hun al jaren op een laag pitje staande relatie krijgt het zwaar te verduren.

Tromp blinkt uit in kernachtige zinnetjes die veel over haar personages zeggen.
Over broer Rein die niet van gesprekken houdt: ’hij loopt de uitgesleten cirkels in zijn hoofd liever alleen’.

Haar beschrijving van het wereldje van hondenfokkers en -shows is nu eens hilarisch en dan weer verbijsterend.Maar tegelijkertijd weet Tromp zonder enig cynisme de worsteling van broer en zus met al die dingen in het leven die niet lopen zoals je zou willen tastbaar te maken.


Recensie Telegraaf


De griezelige fokker Bonilla heeft de sleutel tot het geluk, maar de personages in Underdog hebben geen groot talent voor succes. Een fraaie, grappige aanklacht tegen het maakbaarheidsdenken.

Schermafbeelding 2015-11-17 om 12.45.58

Goeroe. Debuutroman Elfie Tromp.Het lijkt zo echt: ze ziet zichzelf op een podium staan en duizenden mensen luisteren naar haar. Maar hoe word je een goede goeroe?

Als kind heeft Elfie al visioenen waarin ze het grootste medium van Nederland is. Wanneer ze iemand van ms lijkt te hebben genezen, raakt haar carrière in een stroomversnelling: het interview dat ze op tv geeft krijgt duizenden hits op YouTube, Elfie wordt bedolven onder fanmail en al gauw is haar eigen theatershow als ‘allround’ medium een feit. Maar tijdens een van de optredens gaat het mis: ze krijgt geen contact. Als zelfs haar gave niet echt is, wat dan wel? De relatie met haar vriend Willem? De bijzondere band met haar tante? Haar geloof in zichzelf?
Met humor en scherpe observaties sleept Elfie Tromp je mee in een wereld van bedompte sporthallen, spirituele sterren en bovenal: de wereld van een meisje dat hopeloos op zoek is naar een zinvol leven.


9789048816866_1

Elfies debuutroman Goeroe verscheen in 2013 bij Uitgeverij Lebowski/Top Notch.
Goeroe werd genomineerd voor Beste Rotterdamse Boek.
Volgens scholieren.com is Goeroe een van de beste boeken van 2013.
Lees hier de eerste tien pagina's.
Radioprogramma De Avonden interviewde Elfie. Herluister hier het gesprek.Citaten over GoeroeElfie Tromp maakt zich vrolijk over de mediums van binnenuit. De beste en geestigste inkijk in de wazige wereld van Jomanda tot nu toe. Na Goeroe zal het “healen” nooit meer hetzelfde zijn. - Herman Koch.

Dat wat we graag willen zijn, is dat wat we uiteindelijk nooit zullen worden. Een prachtig debuut over een zoektocht naar het onvindbare. Onszelf. Elfie Tromp is een bovennatuurtalent, haar zinnen zijn als vishaakjes. - aldus James Worthy.

Goeroe is een boek dat leest als een avond goed naar de klote gaan, maar dan zonder de kater. Omhoogklimmend kots, pijnlijke situaties, een geile Chinees en stinkende liefde incluis. - zegt Dennis Storm.

Met het lezen van GOEROE is Elfie een beetje mijn spirit guide geworden. Wierook aan en gáán! - vindt Elle Bandita.

Krachtig en verfrissend. Lees ik nou over het echte bestaan van Elfie Tromp, of is dit fictief? In iedere geval is Elfie mijn spirit guide geworden. - zegt Christina Curry.

Goeroe in de mediaDe VPRO-Gids schrijft: haar toon is vrij van cynisme, terwijl er toch genoeg te lachen valt.

Bevlogen manier van schrijven. Goed uitgewerkte personages.
Meer dan het eigenlijke verhaal - zegt de postonline.nl

Goeroe is met recht uniek te noemen -volgens bangersisters.nl

Elfie Tromp heeft een aangename, ongecompliceerde en humoristische schrijfstijl - zegt boekenbijlage.nl

Elfie weet alles op haarscherpe, eerlijke, grappige en soms pijnlijke wijze te beschrijven. - aldus chicklit.nl

Goeroe is een debuut dat laat zien dat Tromp heel wat in haar mars heeft. Ze is een geboren verhalenverteller en voelt bovendien de huidige tijdsgeest goed aan. - volgens passsionateplatform.nl

Elfie Tromp weet met weinig woorden personages en situaties sterk en beeldend neer te zetten. Alle triestheid, alle smerigheid, alle blijheid, alle spiritualiteit, alles komt samen in een lekkere, snelle, Rotterdamse vertelstijl. Je ziet het zo voor je. Goeroe zou het ook goed doen als film. - schrijft Michelle van Dijk op dewittekamer.nl

Goeroe is een vlot geschreven verhaal, een echte page-turner. - vindt Fedde van der Spoel op gebrokenoor.nl

Het turbulente leven van de shoppende, nachtclubdansende, drugsgebruikende jonge Elfie leest als een trance waar je moeilijk weer uit komt. De lezer wordt gevangen in het web van de new age, om er uiteindelijk – happend naar adem – aan te ontsnappen. Goeroe is een debuut dat een diepe indruk achterlaat en doet verlangen naar meer. Lees de hele recensie op cultuurbewust.nl

Bogue.nl deed een interview met Elfie over Goeroe:

PresentatieElfie heeft in haar presentatie een vriendelijke doortastendheid die haar breed inzetbaar maakt. Doordat zij op een Engelse middelbare school zat, presenteert ze zowel in het Nederlands als in het Engels.

Voor VPRO maakte ze de serie Dagelijkse Dosis Design, over de meest spraakmakende ontwerpers op de Dutch Design Week:En natuurlijk Joggingman, waarbij ze mensen joggend interviewt:

Zij werkt regelmatig voor zakelijkere klanten als Gemeente Rotterdam, Erasmus University, YoungEDBR en Rotterdampas.

TheaterDeze eerste kennismaking met Elfie Tromp als theatermaker is beslist intrigerend. *** Volkskrant

De zelfverzekerde Tromp maakt van Monster Love Town zowel een duistere, als nieuwsgierigmakende, spannende en bruisende plek. *** Theaterkrant

MONSTER LOVE TOWN
is een tragikomische onewomanshow over de wreedheid van de liefde. Geschreven, gezongen en gemaakt door creatieve duizendpoot Elfie Tromp en muzikant/componist Keimpe de Jong. Waar zij komt, zindert het. Elfie verscheen eerder in DWDD, speelde op De Parade en Oerol, Verwacht een avond vol prachtige teksten en Bloemendaal-achtige liedjes. Een vileine lach, een glinsterende traan. Tromp laat niemand onberoerd achter.

MLTGROOT

nog te zien op:

Fringe Festival Amsterdam: 12,13,15,16,17 september
Kunstmin Dordrecht: 8 september
Kunstmin (lange versie): 21 oktober
Walhalla Rotterdam: 25 oktober
20842235_10214272081259732_6914280198509462581_n

Afgelopen jaar stond Elfie met modeontwerper Bas Kosters op de planken voor de performance Om meer te zijn

131005-FE2412-FredErnst-30cm
Foto: Fred ErnstMei 2015 speelde John Buisman de voorstelling Hart van Rotterdam waar Elfie een deel van de tekst voor schreef:

Voor Firma MES schreef Elfie in 2014 de voorstelling Trippers: Ook maakte zij voor museum TENT de lecture performance Goeroe over paranormaliteit. Foto: Aad Hoogendoorn Elfie speelde in 2012 Bloedmond : een muzikale horrorperformance. Eerder speelde zij met producties o.a. op De Parade, Oerol, Lowlands, FART, Now&Wow, De Karavaan. nWIJ-LEVENGR In de bundel ‘Wij leven’ staan vier scènes van Elfie. Drie monologen en een dialoog. Voor liefhebbers van Geert Wilders, shell-shock en plantengroei een echte aanrader.

Wat komtmaart 2017

29 maart: optreden MONSTER LOVE TOWN (try out) Theater Walhalla

30 maart: presentatie VPRO Medialabs, Eindhoven

31 maart: presentatie Rotterdams boekenweekgeschenk op Rotterdams Boekenbal, Arminius Rotterdam

juli 2017

27 tm 31 juli: MONSTER LOVE TOWN Parade Utrecht

augustus 2017

16 tm 21 augustus: Parade Amsterdam

september 2017

8 september: MONSTER LOVE TOWN, Kunstmin, Dordrecht

12, 13, 15, 16 & 17 september: MONSTER LOVE TOWN (60 MINUTEN VERSIE) Bellevue Theater Fringe Festival Amsterdam

oktober 2017

21 oktober: MONSTER LOVE TOWN Late Night Programma Kunstmin Dordrecht

25 oktober: MONSTER LOVE TOWN, Walhalla, Rotterdam

november 2017

12 november: voordracht Havenverhalen, Rotterdam

Elfie Tromp
tekst | presentatie | theaterElfie boeken als schrijver, presentator of performer?
Mail naar:


info@elfietromp.nl
Elfie Tromp - 15:33 15-01-2016

Recensie NRC!Falen is niet per se iets slechtsGeniepig scherpe formuleringen, tragikomische zinnetjes die je bij niemand anders aantreft. Het is sneuheid troef, zowel de kennel als de gamewereld. Maar Tromp neemt haar personages steeds serieuzer, door hen juist niet in het onheil te storten.

De hele recensie is hier te lezen.

Elfie Tromp - 21:13 03-01-2016

Recensie Underdog TelegraafDit weekend een hele fijne recensie in Telegraaf:

Plastisch en subtiel

Hoe verhoog je de zaadprijs van een fokhond? Met zulke vragen worstelen de personages in Underdog. De hondenfokkerij van Reins familie is bijna failliet, dus verzinnen hij en zijn zus Adelien een list om erbovenop te komen. In Australië laten ze hun topteefje dekken door een topreu. Het gaat er afwisselend plastisch en subtiel aan toe in Elfie Tromps tragikomische tweede roman. De griezelige fokker Bonilla heeft de sleutel tot het geluk, maar de personages in Underdog hebben geen groot talent voor succes. Een fraaie, grappige aanklacht tegen het maakbaarheidsdenken.

Elfie Tromp - 12:46 19-12-2015

Underdog genomineerd voor BNG LiteratuurprijsElfie Tromp is met Underdog genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs 2015, een prijs voor jonge schrijvers met een jong oeuvre. De jury beschrijft Elfie Tromp als een auteur met durf. Andere genomineerden zijn Jamal Ouariachi met Een honger (Querido) en Henk van Straten met Bidden en vallen (Nijgh & van Ditmar).

De jury, bestaande uit juryvoorzitter Jeroen Vullings (Vrij Nederland), hoogleraar moderne Nederlandse Letterkunde Yra van Dijk (Universiteit Leiden) en literair criticus Arjan Peters (de Volkskrant), geeft de volgende argumentatie: Die durf uit zich in de omvang van de roman, de stijl, of de beschreven ervaringen, gedachten en gebeurtenissen; en meestal in een combinatie van die verschijningsvormen. Deze drie auteurs nemen geen genoegen met een gemiddeld verhaal. Ze gaan alle drie vér.

Op donderdag 21 januari 2016 wordt de BNG Bank Literatuurprijs uitgereikt in de Amstelkerk op het Amstelveld in Amsterdam.

Elfie Tromp - 12:32 19-12-2015

Recensie Underdog op volkskrant.nlTromp zoekt in haast elke scène het ongemakkelijke, het gênante. Haar schrijven is een vrolijk rondpoeren in viezigheid en imperfecties, dikwijls met hilariteit tot gevolg. Toch laat ze ook iets anders zien, iets dat brozer is en minder luidruchtig aanwezig. - Aldus Danielle Serdijn in Volkskrant.

Meer lezen

Elfie Tromp - 15:56 18-11-2015

Voorpublicatie op rotterdamseschouwburg.nlNu op de website van de Rotterdamse Schouwburg, een exclusieve voorpublicatie van Underdog:

Hoofdstuk 1

Nog vijf minuten voordat het gevecht begint. Rein zit klaar. Koptelefoon op. Microfoon aan. Sixpack op zijn plakkerige bureau. Kaascrackers ernaast. Lege Spafles bij zijn voeten om in te plassen. Het enige licht in de kamer komt van het beeldscherm. Het peertje aan het plafond is al weken stuk. Rein heeft geen zin om het te vervangen. Dan moet hij de trapleer naast de koelkast pakken, die naar zijn kamer slepen, uitklappen en beklimmen. Dat zijn vier handelingen te veel voor hem. Bovendien is licht schijnveiligheid. Sinds het kampvuur maakt de mens de denkfout dat het veiliger is als hij alles kan zien, maar licht maakt juist kwetsbaar. Verstoppen doe je altijd in het donker.

Meer lezen?

Elfie Tromp - 16:36 17-11-2015

Shortreads.nlNieuw korte verhalenplatform shortreads.nl publiceert elke dag een kort verhaal geïnspireerd op het nieuws. Ik schreef het korte verhaal De muziek speelt door.

We horen het geroezemoes van pratende mensen. Af en toe een lach die er bovenuit schiet. Het getik van bestek. De zoete, plakkerige geur van gefrituurde banaan en gebakken rijst vult het restaurant. Estelle (35, brunette, zenuwachtig trekje om de mond) komt binnen. Ze volgt de ober naar een rond tafeltje.Verder lezen?

Elfie Tromp - 19:39 07-10-2015

Presentatie EXTRA KAK31 oktober presenteert literair tijdschrift Strak haar samenwerking met Bas Kosters EXTRA KAK.
Twee onafhankelijke tijdschriften die eenmalig samenwerken voor een gelimiteerde Halloween-editie.
Een unieke ode aan horror door de twee meest eigenwijze tijdschriften van dit moment.

Echte horror is even hysterisch als realistisch.
Even beangstigend als hilarisch.
In echte horror is alles mogelijk.
Horror is een ode aan vrijheid.


Dit wordt gepresenteerd met voordrachten, performances, muziek, naaktmodellen en knakworsten in de Margreeth Olsthoorn-winkel.

Datum: 31 oktober
Tijd: 18.00-22.00
Locatie: Margreeth Olsthoorn-winkel, Schilderstraat 5, Rotterdam
Entree: 10,- inclusief gratis bier en tijdschrift

Beste kostuum wint een prijs.
Wees welkom!

Elfie Tromp - 13:31 05-09-2015

Vonk - 48h Film ProjectOnlangs schreef ik de korte film Vonk voor 48 Hour Film Project.

Een norse lasser en een wanhopige taartenkoerier komen door het lot bijeen. Een vonk slaat over. Een ontroerende ontmoeting volgt. Met Jack Wouterse en Wart Kamps.We zijn publieksfavoriet geworden. Hoera!

Elfie Tromp - 10:00 04-08-2015

Nooit Meer SlapenVoor het radioprogramma Nooit Meer Slapen schreef ik een week monologen vanuit figuren in de media. Net na het nieuws van een kunt u terugluisteren hoe ik de volgende personen was:

Bill Cosby

De haai die de surfer aanviel

Sandra Bland

Henk, een fan van Amy Winehouse

God

Elfie Tromp - 21:22 28-07-2015

Te gast bij Radio 6Vorige week was ik te gast in Winfrieds Woonkamer op radio 6 waar ik mijn favoriete soul & jazzplaatjes draaide, waaronder Moondog. Moondog forever!

Hier terug te luisteren


Elfie Tromp - 13:48 18-06-2015

Roman #2In november verschijnt mijn tweede roman bij Uitgeverij de Geus uit. Dat zal er zo uit gaan zien:

Underdog_E_singleFont.indd

Elfie Tromp - 18:04 11-05-2015

Te gast bij Interne KeukenDit weekend had ik een zeer plezierig gesprek met de gastheren van Interne Keuken op de Vlaamse Radio1. Vanaf minuut 42 praat ik een half uur over mijn hondenverleden, longread Alfateef en al een beetje over mijn nieuwe roman Underdog, die in november zal verschijnen.

Luister hier terug.

Elfie Tromp - 17:59 11-05-2015

Column voor taglibro.nlVoor de website van Taglibro schreef ik een column waarin ik mijn liefde voor de smartphone bezing:

De smartphone is mijn speen. Zoals een baby ophoudt met jammeren als zijn zuigreflex wordt gekieteld, zo vermijd ik grote existentiële crisissen met een vast klik- en kijkgedrag.

Meer lezen? Klikt u vooral hier.

Elfie Tromp - 10:20 13-03-2015

Why I Love This BookOp het Boekenbal werd ik getackeld door Why I Love This Book en sprak boven het rumoer van het Ajax-balkon mijn lof uit voor Een verhaal met een angel van Uitgeverij Atlas Contact. Want biologie is niet suf, jongens en meisjes!

Elfie Tromp - 14:22 09-02-2015

Recensie StrakGaan met die banaan!

Het is de ontregelende sfeer die Strak tot een verrassende uitgave maakt. Over de banaan is van alles te bedenken – grappig, erotisch, gezond, smerig – en de dichters zijn op geen enkele wijze terughoudend in hun bijdrage.

Aldus 8weekly.nl over de nieuwe Strak