Elfie Tromp. Want iemand moet het zijn.Elfie Tromp (1985) is schrijver en columnist. Underdog, haar tweede roman, is genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en Diorapthe. Elke vrijdag presenteert ze VPRO Nooit Meer Slapen op radio 1.

ELZAJO_VOLKSKRANT2
foto door Elza Jo.

BiografieElfie Tromp studeerde psychologie en toneelschrijven. Sindsdien is zij schrijver, presentator en performer.

In 2017 kwam haar poeziedebuut Victorieverdriet uit. Haar tweede roman Underdog werd gepubliceerd in 2016 en genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en de Dioraphte literatuurprijs. In datzelfde jaar schreef zij het Rotterdams Boekenweek-geschenk Dat wat je niet mag nemen en het jeugdboekenweekgeschenk Zwarte flamingo .

Sinds 2013 is Elfie columnist voor Metro. Haar columns kun je hier lezen.
Elfies debuutroman Goeroe verscheen ook in 2013 bij uitgeverij Lebowski/Top Notch en werd genomineerd voor Beste Rotterdamse Boek.
In datzelfde jaar won Elfie de VPRO Bagagedrager, een prijs voor jonge reisjournalisten. Daar schreef ze de longread Alfateef voor.
Ze is de oprichter van literair tijdschrift Strak.

Zij schreef/schrijft oa voor Vrij Nederland, Metro, Vogue, Linda, Volkskrant, NRC Handelsblad.

Bibliografie- Victorieverdriet gedichtenbundel, 2017

- Zwarte flamingo jeugdboekenweekgeschenk, 2017

- Onze dieren , essaybundel, Uitgeverij De Geus, 2017

- Dat wat je niet mag nemen Rotterdams boekenweekgeschenk, 2017

- Zwarte flamingo boekenweekgeschenk voor jongeren, 2017

-Underdog, uitgeverij De Geus, 2016

-Alfateef, Longread, uitgeverij Fosfor 2013

-Goeroe, debuutroman, uitgeverij Lebowski/Top Notch, 2013

-Achievers, jonge schrijvers der Nederlandse literatuur verhalen in verzamelbundel, uitgeverij Lebowski

-Olympiërs, verhaal in verzamelbundel proza & poëzie, uitgeverij Wintertuin, 2012

-Wonderman, kinderboek, uitgeverij Borre, 2012

-33, verzamelbundel van Grolsch Column Contest i.s.m Nieuwe Revu, 2011

-Mémé en de dingen, kinderboek, uitgeverij Borre, 2010

-Querido poëziespektakel, een gedicht in bundeling jeugdgedichten, uitgeverij Querido,

-Wij leven, bundeling theaterteksten afstudeerders HKU, uitgeverij Buitenkunst, 2009

PresentatieMet regelmaat beklimt Elfie podia als presentator. Op tv is ze regelmatig te zien voor VPRO. Meer informatie over haar presentatiewerk, vind je hier.

526937_589001807779254_1168993700_n

TheaterElfie Tromp werkt ook als performer. Meer informatie over haar theaterwerk, vind je hier.

MLTGROOT

Zij speelde eerder met eigen producties op de Museumnacht, F.A.R.T, Kersentuin, Over het IJ-festival, Oerol en de Parade. Afgelopen zomer speelde Firma MES haar voorstelling Trippers.

Poëzie voor iedereen met gevoel in zijn donderoVictorieverdriet-ElfieTromp-160x240-CORR02

RecensiesOp thepostonline:
Ja, ik durf in dit heetgebakerde #MeToo-tijdperk zelfs toe te geven dat ik tijdens de consumptie van deze bundel een beetje verliefd werd op die licht schizofrene, sterke én zwakke Elfie. lees de hele recensie hier.

Door Sandraleest:
Je merkt tijdens het lezen dat de auteur zich letterlijk blootgeeft, ze schuwt geen enkele emotie en het is bizar om te realiseren dat dit nog maar haar poëziedebuut is.
lees de hele recensie hier.

Afetishforpoetry:

In het titelgedicht vraagt Tromp haarzelf dan af of al de pijn, het verdriet en de (verkeerde) keuzes nodig waren: was dit nou alle ophef waard?/ een paar stenen, modder en gras/ had me bijna mijn leven gekost. Het zijn vragen die de dichter aan haarzelf stelt en ook alleen zelf kan beantwoorden, maar als die ophef zulke dichtbundels bij haar teweegbrengen, dan is die ophef het zeker waard.
lees de hele recensie hier.

In Trouw een openhartig interview over Victorieverdriet:

Dat is een universeel verhaal, dat hebben we allemaal meegemaakt. Mensen die zeggen ik niet , die vertrouw ik niet. Als je geen liefdesverdriet hebt gehad, dan heb je niet echt geleefd.
Lees verder hier.

Op 3FM las ik een gedicht voor:luister hier!

34725126_10216764795776037_1922094987055464448_n

Radio Rijnmond was op mijn bundelpresentatie en maakte opnamen:

(vanaf minuut 10 hier te beluisteren)

UNDERDOG GENOMINEERD VOOR DIORAPHTE LITERATUURPRIJS 2016 EN BNG LITERATUURPRIJS 2015elfie-tromp-underdog

Recensie Volkskrant


Haar schrijven is een vrolijk rondpoeren in viezigheid en imperfecties, dikwijls met hilariteit tot gevolg. Toch laat ze ook iets anders zien, iets dat brozer is en minder luidruchtig aanwezig.
meer lezen?

Recensie NRC Handelsblad


Geniepig scherpe formuleringen, tragikomische zinnetjes die je bij niemand anders aantreft. Het is sneuheid troef, zowel de kennel als de gamewereld. Maar Tromp neemt haar personages steeds serieuzer, door hen juist niet in het onheil te storten.

De hele recensie is hier te lezen.

Recensie Noord-Hollands Dagblad


Haar zinnen zijn beeldend, haar observaties trefzeker en haar verhaal is een mix van komisch en melancholiek. Elfie Tromp (1985) bewijst met haar tweede roman ’Underdog’ dat zij geen eendagsvlieg is. Tromp zet dit verhaal over een broer en een zus die allebei niet door het leven verwend zijn op sprankelende wijze volledig naar haar hand.

Adelien heeft samen met haar moeder een kennel waar zij Afghaanse windhonden fokken.Om deze een grotere faam te bezorgen, besluiten moeder en dochter hun topteef Gilly te laten dekken door een wereldkampioen, de Australische reu Legend. Hun geplande reis naar de outback komt echter op losse schroeven te staan als moeder tijdens een wat al te wild feestje haar heup breekt. Noodgedwongen en zeer tegen zijn zin moet Rein, de licht autistische broer van Adelien, nu meegaan. Hun al jaren op een laag pitje staande relatie krijgt het zwaar te verduren.

Tromp blinkt uit in kernachtige zinnetjes die veel over haar personages zeggen.
Over broer Rein die niet van gesprekken houdt: ’hij loopt de uitgesleten cirkels in zijn hoofd liever alleen’.

Haar beschrijving van het wereldje van hondenfokkers en -shows is nu eens hilarisch en dan weer verbijsterend.Maar tegelijkertijd weet Tromp zonder enig cynisme de worsteling van broer en zus met al die dingen in het leven die niet lopen zoals je zou willen tastbaar te maken.


Recensie Telegraaf


De griezelige fokker Bonilla heeft de sleutel tot het geluk, maar de personages in Underdog hebben geen groot talent voor succes. Een fraaie, grappige aanklacht tegen het maakbaarheidsdenken.

Schermafbeelding 2015-11-17 om 12.45.58

Goeroe. Debuutroman Elfie Tromp.Het lijkt zo echt: ze ziet zichzelf op een podium staan en duizenden mensen luisteren naar haar. Maar hoe word je een goede goeroe?

Als kind heeft Elfie al visioenen waarin ze het grootste medium van Nederland is. Wanneer ze iemand van ms lijkt te hebben genezen, raakt haar carrière in een stroomversnelling: het interview dat ze op tv geeft krijgt duizenden hits op YouTube, Elfie wordt bedolven onder fanmail en al gauw is haar eigen theatershow als ‘allround’ medium een feit. Maar tijdens een van de optredens gaat het mis: ze krijgt geen contact. Als zelfs haar gave niet echt is, wat dan wel? De relatie met haar vriend Willem? De bijzondere band met haar tante? Haar geloof in zichzelf?
Met humor en scherpe observaties sleept Elfie Tromp je mee in een wereld van bedompte sporthallen, spirituele sterren en bovenal: de wereld van een meisje dat hopeloos op zoek is naar een zinvol leven.


9789048816866_1

Elfies debuutroman Goeroe verscheen in 2013 bij Uitgeverij Lebowski/Top Notch.
Goeroe werd genomineerd voor Beste Rotterdamse Boek.
Volgens scholieren.com is Goeroe een van de beste boeken van 2013.
Lees hier de eerste tien pagina's.
Radioprogramma De Avonden interviewde Elfie. Herluister hier het gesprek.Citaten over GoeroeElfie Tromp maakt zich vrolijk over de mediums van binnenuit. De beste en geestigste inkijk in de wazige wereld van Jomanda tot nu toe. Na Goeroe zal het “healen” nooit meer hetzelfde zijn. - Herman Koch.

Dat wat we graag willen zijn, is dat wat we uiteindelijk nooit zullen worden. Een prachtig debuut over een zoektocht naar het onvindbare. Onszelf. Elfie Tromp is een bovennatuurtalent, haar zinnen zijn als vishaakjes. - aldus James Worthy.

Goeroe is een boek dat leest als een avond goed naar de klote gaan, maar dan zonder de kater. Omhoogklimmend kots, pijnlijke situaties, een geile Chinees en stinkende liefde incluis. - zegt Dennis Storm.

Met het lezen van GOEROE is Elfie een beetje mijn spirit guide geworden. Wierook aan en gáán! - vindt Elle Bandita.

Krachtig en verfrissend. Lees ik nou over het echte bestaan van Elfie Tromp, of is dit fictief? In iedere geval is Elfie mijn spirit guide geworden. - zegt Christina Curry.

Goeroe in de mediaDe VPRO-Gids schrijft: haar toon is vrij van cynisme, terwijl er toch genoeg te lachen valt.

Bevlogen manier van schrijven. Goed uitgewerkte personages.
Meer dan het eigenlijke verhaal - zegt de postonline.nl

Goeroe is met recht uniek te noemen -volgens bangersisters.nl

Elfie Tromp heeft een aangename, ongecompliceerde en humoristische schrijfstijl - zegt boekenbijlage.nl

Elfie weet alles op haarscherpe, eerlijke, grappige en soms pijnlijke wijze te beschrijven. - aldus chicklit.nl

Goeroe is een debuut dat laat zien dat Tromp heel wat in haar mars heeft. Ze is een geboren verhalenverteller en voelt bovendien de huidige tijdsgeest goed aan. - volgens passsionateplatform.nl

Elfie Tromp weet met weinig woorden personages en situaties sterk en beeldend neer te zetten. Alle triestheid, alle smerigheid, alle blijheid, alle spiritualiteit, alles komt samen in een lekkere, snelle, Rotterdamse vertelstijl. Je ziet het zo voor je. Goeroe zou het ook goed doen als film. - schrijft Michelle van Dijk op dewittekamer.nl

Goeroe is een vlot geschreven verhaal, een echte page-turner. - vindt Fedde van der Spoel op gebrokenoor.nl

Het turbulente leven van de shoppende, nachtclubdansende, drugsgebruikende jonge Elfie leest als een trance waar je moeilijk weer uit komt. De lezer wordt gevangen in het web van de new age, om er uiteindelijk – happend naar adem – aan te ontsnappen. Goeroe is een debuut dat een diepe indruk achterlaat en doet verlangen naar meer. Lees de hele recensie op cultuurbewust.nl

Bogue.nl deed een interview met Elfie over Goeroe:

PresentatieElfie heeft in haar presentatie een vriendelijke doortastendheid die haar breed inzetbaar maakt. Doordat zij op een Engelse middelbare school zat, presenteert ze zowel in het Nederlands als in het Engels.

Elke vrijdag presenteert zij VPRO Nooit Meer Slapen op radio 1.
Luister hier haar gesprek met Emeritus hoogleraar Gloria Wekker terug.

Voor VPRO maakte ze de serie Dagelijkse Dosis Design, over de meest spraakmakende ontwerpers op de Dutch Design Week:En natuurlijk Joggingman, waarbij ze mensen joggend interviewt:

Zij werkt regelmatig voor zakelijkere klanten als Gemeente Rotterdam, Erasmus University, YoungEDBR en Rotterdampas.

Wat komtElke vrijdag presenteert Elfie van 00.00 tot 02.00 Nooit Meer Slapen op Radio 1

september 2018

za 15 sept: voorlezen Almere bij OVER/ZICHT

zo 16 sept: voorlezen Almere bij OVER/ZICHT

augustus 2018

18 aug: Optreden Lowlands met oa Saskia Noort

19 aug: Optreden Lowlands met Arttube

juni 2018

2 juni: presentatie poetry academy op Poetry International, Rotterdam

3 juni: presentatie dichtbundel, gallery untitled, Rotterdam

16 juni: Zomerzinnen, Dwingeloo

maart 2018

15 maart: optreden in ARTIS met oa Georgina Verbaan, Amsterdam

17 maart: optreden TILT festival, Tilburg

30 maart: presentatie Debutantenbal, Amsterdam

januari 2018

11 jan: presentatie VPRO filmquiz, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

13 jan: voorgesprek Hamlet, Rotterdamse schouwburg

26 jan: voordracht Angora Letteren, Amsterdam

Elfie Tromp
tekst | presentatie | theaterVoor lezingen op scholen, neem contact op met de Schrijverscentrale.

Elfie boeken als schrijver, presentator of performer?
Mail naar:

Bureau Verhoeven

Verder zien wat Elfie uitspookt? Dat kan hier:
TheaterDeze eerste kennismaking met Elfie Tromp als theatermaker is beslist intrigerend. *** Volkskrant

De zelfverzekerde Tromp maakt van Monster Love Town zowel een duistere, als nieuwsgierigmakende, spannende en bruisende plek. *** Theaterkrant

MONSTER LOVE TOWN
is een tragikomische onewomanshow over de wreedheid van de liefde. Geschreven, gezongen en gemaakt door creatieve duizendpoot Elfie Tromp en muzikant/componist Keimpe de Jong. Waar zij komt, zindert het. Elfie verscheen eerder in DWDD, speelde op De Parade en Oerol, Verwacht een avond vol prachtige teksten en Bloemendaal-achtige liedjes. Een vileine lach, een glinsterende traan. Tromp laat niemand onberoerd achter.

MLTGROOT

nog te zien op:

Fringe Festival Amsterdam: 12,13,15,16,17 september
Kunstmin Dordrecht: 8 september
Kunstmin (lange versie): 21 oktober
Walhalla Rotterdam: 25 oktober
20842235_10214272081259732_6914280198509462581_n

Afgelopen jaar stond Elfie met modeontwerper Bas Kosters op de planken voor de performance Om meer te zijn

131005-FE2412-FredErnst-30cm
Foto: Fred ErnstMei 2015 speelde John Buisman de voorstelling Hart van Rotterdam waar Elfie een deel van de tekst voor schreef:

Voor Firma MES schreef Elfie in 2014 de voorstelling Trippers: Ook maakte zij voor museum TENT de lecture performance Goeroe over paranormaliteit. Foto: Aad Hoogendoorn Elfie speelde in 2012 Bloedmond : een muzikale horrorperformance. Eerder speelde zij met producties o.a. op De Parade, Oerol, Lowlands, FART, Now&Wow, De Karavaan. nWIJ-LEVENGR In de bundel ‘Wij leven’ staan vier scènes van Elfie. Drie monologen en een dialoog. Voor liefhebbers van Geert Wilders, shell-shock en plantengroei een echte aanrader.

Elfie Tromp - 18:06 21-03-2016

Schrijvers in RotterdamLiteratuur in Rotterdam. Hoe ziet dat eruit? Nu wel, zo ongeveer. Mooie aflevering van Rotterdam Roets van Maria Visser over schrijvers in Rotterdam vroeger en nu:

Elfie Tromp - 22:04 19-03-2016

Ich bin von kopf biss fussNu mijn kort verhaal voor de boekenweek en het boekenbal te lezen op Tirade.nu, over die keer dat mijn opa met Marlene Dietrich in de trein zat:

1947. Perron 6 in Arnhem is gevuld met petten, gleufhoeden en een enkele kale knar. Het is druk op de zakenlijn naar Mannheim; na zo veel jaren schaarste is de toekomst een koortsdroom die iedereen druk doet voortijlen. Zo ook mijn opa. Daar staat hij, onze Harry, onder de smeedijzeren bogen van de restauratie. Precies zo oud als ik nu en net getrouwd. Hij draagt zijn driedelig gekamd wollen pak. De pijp van zijn linkerbeen tien centimeter langer dan de rechter. Daaronder de orthopedische klompschoen, hoogglanzend opgewreven. Een zijden das met bloemmotief strak om zijn nek gestropt. Gouden dasspeld. Zijn onderkin hangt als een bleek servet over de stijve boord van zijn overhemd.

Lees hier meer.Elfie Tromp - 13:25 14-03-2016

Bij DWDDAfgelopen week was ik te gast bij DWDD. Daar deed ik een voorproefje van mijn optreden op het Boekenbal:

Elfie Tromp - 17:22 04-03-2016

Volgende week in de Vrij NederlandNu op YouTube:

Elfie Tromp - 10:45 29-02-2016

Bored of feminism?2 maart 20.00 is Rotterdam een nieuwe talkshow rijker.

12633577_698526423623049_7065988802023278995_o

Feminisme saai? Arminius en Bored to Death book club bewijzen van niet! In hun verrassende talkshow Bored of feminism staat elke keer een literair feministisch werk centraal. Tijdens deze eerste editie is dat Virginia Woolfs A room of one s own. In dit boek stelt Woolf dat een vrouw geld moet hebben en over een eigen kamer moet beschikken om
een meesterwerk te kunnen scheppen. Een standaardwerk dat ook nu nog actueel is. Kunnen we als ideale alle-ballen-in-de-lucht-houdende thuiswerkmoeders wel op grote hoogte presteren en, om maar eens iets te noemen, een vuistdikke roman produceren? En is er eigenlijk ook wifi in a room of one’s own?

Met markante gasten onderzoekt presentator Elfie Tromp de thematieken van dit werk, hoe dit de emancipatie heeft gevormd en wat we er vandaag de dag nog mee kunnen.

Met:
- Hasna el Maroudi, Columnist / Journalist / Blogger bij o.a. Opzij / Joop.nl /Huffington Post.
- Sanneke van Hassel, schrijfster
- photobooth Huil als een Woolf
- raadspel zei Woolf of Kardashian dit?
- minicollege Virginia Woolf door Simone van Hulst

Event will be in Dutch / Voertaal Nederlands
Locatie: Arminius debatcentrum

Elfie Tromp - 10:30 29-02-2016

FEMINAZI FRIDAYOp een van de lekkerste website van dit moment ben ik FEMINAZI FRIDAY. Ik praat oa over Bored of feminism? en vrouwelijke schrijvers:

Zie jij jezelf als feminist?
Ja! Ik vind eigenlijk dat iedereen zichzelf als feminist moet zien. Ik snap niet waarom je weerzin zou moeten hebben bij dat woord. Dan heb je weer een gedateerd beeld van een activistische vrouw die haar BH verbrand en niet van seks houdt. Maar dat is natuurlijk onzin.

Meer lezen?

12710770_453909188135197_8328117504128989747_o

Elfie Tromp - 19:33 04-02-2016

JOGGINGMANOver stylish joggen en rennen met je hond.

Elfie Tromp - 11:32 29-01-2016

JOGGINGMANNieuwe aflevering! Over gelukkig zijn. Ik vond het allemaal nogal klef klinken...

Elfie Tromp - 12:12 25-01-2016

JOGGINGMANAfgelopen maanden heb ik hard gewerkt aan Joggingman, een nieuw interviewprogramma voor VPRO internettelevisie. Ontzettend trots op! Bij deze de eerste twee afleveringen:Elfie Tromp - 12:09 25-01-2016

Een schitterend ongeluk
Nu op Mindshakes: een kort, erotisch verhaal van mijn hand:

‘Ik noem het mijn moment van de haai. De zeehond klieft door het water, achter hem opent de haai zijn bek. Rijen vlijmscherpe tanden verschijnen. Ik spreid mijn benen wijder, kantel mijn bekken. De haai draait zijn ogen weg, op het moment van aanval is hij blind. Ook ik zie niks meer. De zeehond trekt nog een eindspurt, maar het is zinloos. Het geweld is onafwendbaar. De kaken klappen dicht. De honderden tandjes passen perfect op elkaar. En daartussen de zeehond. Het blauwe water kleurt rood. Ik schok na. Het bloed suist door mijn lichaam.’ Susan kijkt tevreden de cirkel rond. Ze vindt dat ze het prachtig heeft verwoordt. De vrouwen in de cirkel knikken haar toe.

Verder lezen?

Elfie Tromp - 15:33 15-01-2016

Recensie NRC!Falen is niet per se iets slechtsGeniepig scherpe formuleringen, tragikomische zinnetjes die je bij niemand anders aantreft. Het is sneuheid troef, zowel de kennel als de gamewereld. Maar Tromp neemt haar personages steeds serieuzer, door hen juist niet in het onheil te storten.

De hele recensie is hier te lezen.

Elfie Tromp - 21:13 03-01-2016

Recensie Underdog TelegraafDit weekend een hele fijne recensie in Telegraaf:

Plastisch en subtiel

Hoe verhoog je de zaadprijs van een fokhond? Met zulke vragen worstelen de personages in Underdog. De hondenfokkerij van Reins familie is bijna failliet, dus verzinnen hij en zijn zus Adelien een list om erbovenop te komen. In Australië laten ze hun topteefje dekken door een topreu. Het gaat er afwisselend plastisch en subtiel aan toe in Elfie Tromps tragikomische tweede roman. De griezelige fokker Bonilla heeft de sleutel tot het geluk, maar de personages in Underdog hebben geen groot talent voor succes. Een fraaie, grappige aanklacht tegen het maakbaarheidsdenken.

Elfie Tromp - 12:46 19-12-2015

Underdog genomineerd voor BNG LiteratuurprijsElfie Tromp is met Underdog genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs 2015, een prijs voor jonge schrijvers met een jong oeuvre. De jury beschrijft Elfie Tromp als een auteur met durf. Andere genomineerden zijn Jamal Ouariachi met Een honger (Querido) en Henk van Straten met Bidden en vallen (Nijgh & van Ditmar).

De jury, bestaande uit juryvoorzitter Jeroen Vullings (Vrij Nederland), hoogleraar moderne Nederlandse Letterkunde Yra van Dijk (Universiteit Leiden) en literair criticus Arjan Peters (de Volkskrant), geeft de volgende argumentatie: Die durf uit zich in de omvang van de roman, de stijl, of de beschreven ervaringen, gedachten en gebeurtenissen; en meestal in een combinatie van die verschijningsvormen. Deze drie auteurs nemen geen genoegen met een gemiddeld verhaal. Ze gaan alle drie vér.

Op donderdag 21 januari 2016 wordt de BNG Bank Literatuurprijs uitgereikt in de Amstelkerk op het Amstelveld in Amsterdam.

Elfie Tromp - 12:32 19-12-2015

Recensie Underdog op volkskrant.nlTromp zoekt in haast elke scène het ongemakkelijke, het gênante. Haar schrijven is een vrolijk rondpoeren in viezigheid en imperfecties, dikwijls met hilariteit tot gevolg. Toch laat ze ook iets anders zien, iets dat brozer is en minder luidruchtig aanwezig. - Aldus Danielle Serdijn in Volkskrant.

Meer lezen

Elfie Tromp - 15:56 18-11-2015

Voorpublicatie op rotterdamseschouwburg.nlNu op de website van de Rotterdamse Schouwburg, een exclusieve voorpublicatie van Underdog:

Hoofdstuk 1

Nog vijf minuten voordat het gevecht begint. Rein zit klaar. Koptelefoon op. Microfoon aan. Sixpack op zijn plakkerige bureau. Kaascrackers ernaast. Lege Spafles bij zijn voeten om in te plassen. Het enige licht in de kamer komt van het beeldscherm. Het peertje aan het plafond is al weken stuk. Rein heeft geen zin om het te vervangen. Dan moet hij de trapleer naast de koelkast pakken, die naar zijn kamer slepen, uitklappen en beklimmen. Dat zijn vier handelingen te veel voor hem. Bovendien is licht schijnveiligheid. Sinds het kampvuur maakt de mens de denkfout dat het veiliger is als hij alles kan zien, maar licht maakt juist kwetsbaar. Verstoppen doe je altijd in het donker.

Meer lezen?