Elfie Tromp (1985) is schrijver, theatermaker en performer. Ze is stadsdichter van Rotterdam en theatermaker in huis bij theater Walhalla. Momenteel speelt ze de voorstelling Op de Barricade van het Hart.
CPNB kroonde haar zomerdichter van 2020. In oktober 2021 verscheen haar nieuwe roman Pieta, een meeslepende mozaiekvertelling over een stad onder druk. In een land dat het onze zou kunnen zijn, staat een beeld van een omstreden generaal. Er zijn mensen die dat beeld weg willen hebben. Er zijn ook mensen die het koste wat kost willen laten staan. Een mysterieuze jongen klimt het beeld in. En dan komt de situatie op scherp te staan.
Underdog, haar tweede roman, is genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en Diorapthe. Ze is druktemaker voor De Nieuws BV en regelmatig presentator voor radioprogramma VPRO Nooit Meer Slapen.
door Marc Deurloo
Biografie
Elfie Tromp studeerde psychologie en toneelschrijven. Sindsdien is zij schrijver, performer en theatermaker.
In 2023 werd zij gekroond tot stadsdichter van Rotterdam.
In 2022 kwam haar derde roman Pieta uit.
In 2018 kwam haar poeziedebuut Victorieverdriet uit en was zij iedere week presentator voor het radioprogramma VPRO Nooit Meer slapen op radio een.
Haar tweede roman Underdog werd gepubliceerd in 2016 en genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en de Dioraphte literatuurprijs.
In datzelfde jaar schreef zij het Rotterdams Boekenweek-geschenk Dat wat je niet mag nemen en het jeugdboekenweekgeschenk Zwarte flamingo . Haar columns voor Nieuws BV zijn hier terug te zien.
Van 2013 tot 2019 was Elfie columnist voor Metro. Haar columns kun je hier lezen.
Elfies debuutroman Goeroe verscheen ook in 2013 bij uitgeverij Lebowski/Top Notch en werd genomineerd voor Beste Rotterdamse Boek.
In datzelfde jaar won Elfie de VPRO Bagagedrager, een prijs voor jonge reisjournalisten. Daar schreef ze de longread Alfateef voor.
Ze is de oprichter van literair tijdschrift Strak.
Zij schreef/schrijft oa voor Vrij Nederland, Volkskrant, NRC Handelsblad, Metro, Vogue, Linda.
Bibliografie
`
-Pieta, roman, 2021
- NIET VANDAAG SATAN (maar wel vanavond), theatertekst, De Nieuwe Toneelbibliotheek, 2021
- Lockdown bloemlezing poëzie via Poetry International, 2020
- Denkend aan Donner bundel voor Boekhandel Donner, 2019
- Victorieverdriet gedichtenbundel, 2018
- Is het kunst of mag het weg? columns over kunst, 2018
- Zwarte flamingo jeugdboekenweekgeschenk, 2017
- Onze dieren , essaybundel, Uitgeverij De Geus, 2017
- Dat wat je niet mag nemen Rotterdams boekenweekgeschenk, 2017
- Zwarte flamingo boekenweekgeschenk voor jongeren, 2017
Elfie Tromp schrijft, speelt en zingt. Meer informatie over haar theaterwerk, vind je hier.
De geschiedenis van de mens is de geschiedenis van emotie
Een wervelende mozaïekvertelling over een stad onder druk, is nu uit.
Nu bestelbaar via oa uitgeverij De Geus.
Quotes over Pietà
Elfie Tromp is een schrijfster om te volgen, voorbij de betamelijkheid, ver voorbij de klassieke verteltrant. Haar proza knettert, choqueert, verwart en verkent nieuwe terreinen… Ze ontregelt en toch klopt alles. Maar bovenal: het is grappig, visionair en stemt tot nadenken.
-Adriaan van Dis
Een roman over botsende wereldbeelden die getuigt van durf en ambitie: veelkantig als een ideeënroman, spannend als een Netflixserie!
-Hanna Bervoets
Zeldzaam: een geëngageerde roman die je in één ruk wilt uitlezen.
-Bregje Hofstede
Een wervelend verhaal, waarin alle pijnpunten van deze verwarrende tijd invoelbaar wordt gemaakt. Een knappe ode aan de onbeholpenheid, maar ook een verhaal met een prettige kwaadheid op de sukkels die wij zijn. Dat werkt goed, het houdt het scherp. -Marjolijn van Heemstra ‘In zinderend proza toont Tromp, vervreemdend en oergeestig als altijd, haar fantasierijke blik op onze gespannen tijdgeest, ver voorbij de verhitte sensatiedebatjes.’
-Johan Fretz
Elfie Tromp zet een micro-universum neer waarin het grote gelijk vecht tegen het grote onrecht. Tromp doorziet spelletjes en maakt er een literair spel van, op haar eigenzinnige onnavolgbare wijze. Een roman over onze tijd waarin alles tot business is geworden.
-Abdelkader Benali
Met een stijl zo fijn als een suikerschep legt Tromp de loopgraven bloot van het morele failliet. Haar durf en denkkracht hebben me overweldigd.
-Ellen Deckwitz
Recensies over Pietà
Noord-Hollands Dagblad:
Theater
Op de Barricade van het Hart
Welkom bij je dagelijkse portie Feministisch Punkcabaret
Elfie Tromp is de theatermaker voor een avontuurlijk publiek; eigenzinnig, sprankelend, slim en spannend. Met Op De Barricade Van Het Hart maakt ze nieuwe protestliederen voor deze tijd. Met een lach, een vuist en een warm hart (De poster geeft accuraat weer wat er op podium staat te gebeuren).
Burlesk horrorvariete - NRC Zinderende muziek, mooie liedjes, slimme overgangen en observaties - Volkskrant ONGEREMDE EN VURIGE PERFORMANCE TOONT WIE DE ECHTE MONSTERS ZIJN. - Theaterkrant
In 2020 speelt Elfie NIET VANDAAG SATAN (maar wel vanavond), een ode aan onze meest duistere drijfveer: angst. Dit is een show voor horrorliefhebbers en angsthazen!
Een show over angst: actueler kan haast niet!
Recessie, klimaatcrisis en vluchtelingtsunami’s zijn de dagelijkse realiteit geworden. We leven in angstige tijden. Elfie neemt je als duistere gastvrouw diep de onverwerkte trauma's en het onbewuste in. Ze doet dat swingend en humorvol, omringd door haar monsterband. Welkom bij de show die uitdaagt, meevoert, prikkelt, onthult en uiteindelijk verzoend. Met elkaar. Met onszelf. En alles waar je bang voor bent.
Deze eerste kennismaking met Elfie Tromp als theatermaker is beslist intrigerend. - Volkskrant
Korte literaire verhalen [...] worden afgewisseld met verrassende, Spinvis-achtige liedjes die prachtig worden begeleid. – Volkskrant
De zelfverzekerde Tromp maakt van Monster Love Town zowel een duistere, als nieuwsgierigmakende, spannende en bruisende plek. - Theaterkrant
Je voelt de noodzaak […] Elfie zoekt naar nieuwe manieren om de aandacht vast te houden […] De voorstelling is meer een poëtisch verhaal, het raakte me. - Janne Schra
Bekijk hier een voorproefje bij Dit is M!
EERDER THEATERWERK
-MONSTER LOVE TOWN, muzikale soloshow, 2018
-OM MEER TE ZIJN, performance ism Bas Kosters, 2016
-HART VAN ROTTERDAM, tekst voor John Buijsman, 2015
-TRIPPERS, tekst voor Firma MES, 2014
-BLOEDMOND, performance ism Elle Bandita, 2012
Eerder speelde zij met producties o.a. op De Parade, Fringe, Oerol, Lowlands, Museumnacht, Now&Wow, De Karavaan.
Voor iedereen met gevoel in zijn donder
Recensies
Op thepostonline: Ja, ik durf in dit heetgebakerde #MeToo-tijdperk zelfs toe te geven dat ik tijdens de consumptie van deze bundel een beetje verliefd werd op die licht schizofrene, sterke én zwakke Elfie. lees de hele recensie hier.
Door Sandraleest: Je merkt tijdens het lezen dat de auteur zich letterlijk blootgeeft, ze schuwt geen enkele emotie en het is bizar om te realiseren dat dit nog maar haar poëziedebuut is. lees de hele recensie hier.
Afetishforpoetry:
In het titelgedicht vraagt Tromp haarzelf dan af of al de pijn, het verdriet en de (verkeerde) keuzes nodig waren: was dit nou alle ophef waard?/ een paar stenen, modder en gras/ had me bijna mijn leven gekost. Het zijn vragen die de dichter aan haarzelf stelt en ook alleen zelf kan beantwoorden, maar als die ophef zulke dichtbundels bij haar teweegbrengen, dan is die ophef het zeker waard. lees de hele recensie hier.
In Trouw een openhartig interview over Victorieverdriet:
Dat is een universeel verhaal, dat hebben we allemaal meegemaakt. Mensen die zeggen ik niet , die vertrouw ik niet. Als je geen liefdesverdriet hebt gehad, dan heb je niet echt geleefd. Lees verder hier.
UNDERDOG GENOMINEERD VOOR DIORAPHTE LITERATUURPRIJS 2016 EN BNG LITERATUURPRIJS 2015
Recensie Volkskrant
Haar schrijven is een vrolijk rondpoeren in viezigheid en imperfecties, dikwijls met hilariteit tot gevolg. Toch laat ze ook iets anders zien, iets dat brozer is en minder luidruchtig aanwezig. meer lezen?
Recensie NRC Handelsblad
Geniepig scherpe formuleringen, tragikomische zinnetjes die je bij niemand anders aantreft. Het is sneuheid troef, zowel de kennel als de gamewereld. Maar Tromp neemt haar personages steeds serieuzer, door hen juist niet in het onheil te storten.
Haar zinnen zijn beeldend, haar observaties trefzeker en haar verhaal is een mix van komisch en melancholiek. Elfie Tromp (1985) bewijst met haar tweede roman ’Underdog’ dat zij geen eendagsvlieg is. Tromp zet dit verhaal over een broer en een zus die allebei niet door het leven verwend zijn op sprankelende wijze volledig naar haar hand.
Adelien heeft samen met haar moeder een kennel waar zij Afghaanse windhonden fokken.Om deze een grotere faam te bezorgen, besluiten moeder en dochter hun topteef Gilly te laten dekken door een wereldkampioen, de Australische reu Legend. Hun geplande reis naar de outback komt echter op losse schroeven te staan als moeder tijdens een wat al te wild feestje haar heup breekt. Noodgedwongen en zeer tegen zijn zin moet Rein, de licht autistische broer van Adelien, nu meegaan. Hun al jaren op een laag pitje staande relatie krijgt het zwaar te verduren.
Tromp blinkt uit in kernachtige zinnetjes die veel over haar personages zeggen.
Over broer Rein die niet van gesprekken houdt: ’hij loopt de uitgesleten cirkels in zijn hoofd liever alleen’.
Haar beschrijving van het wereldje van hondenfokkers en -shows is nu eens hilarisch en dan weer verbijsterend.Maar tegelijkertijd weet Tromp zonder enig cynisme de worsteling van broer en zus met al die dingen in het leven die niet lopen zoals je zou willen tastbaar te maken.
Recensie Telegraaf
De griezelige fokker Bonilla heeft de sleutel tot het geluk, maar de personages in Underdog hebben geen groot talent voor succes. Een fraaie, grappige aanklacht tegen het maakbaarheidsdenken.
Goeroe. Debuutroman Elfie Tromp.
Het lijkt zo echt: ze ziet zichzelf op een podium staan en duizenden mensen luisteren naar haar. Maar hoe word je een goede goeroe?
Als kind heeft Elfie al visioenen waarin ze het grootste medium van Nederland is. Wanneer ze iemand van ms lijkt te hebben genezen, raakt haar carrière in een stroomversnelling: het interview dat ze op tv geeft krijgt duizenden hits op YouTube, Elfie wordt bedolven onder fanmail en al gauw is haar eigen theatershow als ‘allround’ medium een feit. Maar tijdens een van de optredens gaat het mis: ze krijgt geen contact. Als zelfs haar gave niet echt is, wat dan wel? De relatie met haar vriend Willem? De bijzondere band met haar tante? Haar geloof in zichzelf?
Met humor en scherpe observaties sleept Elfie Tromp je mee in een wereld van bedompte sporthallen, spirituele sterren en bovenal: de wereld van een meisje dat hopeloos op zoek is naar een zinvol leven.
Elfies debuutroman Goeroe verscheen in 2013 bij Uitgeverij Lebowski/Top Notch.
Goeroe werd genomineerd voor Beste Rotterdamse Boek.
Volgens scholieren.com is Goeroe een van de beste boeken van 2013.
Lees hier de eerste tien pagina's.
Radioprogramma De Avonden interviewde Elfie. Herluister hier het gesprek.
Citaten over Goeroe
Elfie Tromp maakt zich vrolijk over de mediums van binnenuit. De beste en geestigste inkijk in de wazige wereld van Jomanda tot nu toe. Na Goeroe zal het “healen” nooit meer hetzelfde zijn. - Herman Koch.
Dat wat we graag willen zijn, is dat wat we uiteindelijk nooit zullen worden. Een prachtig debuut over een zoektocht naar het onvindbare. Onszelf. Elfie Tromp is een bovennatuurtalent, haar zinnen zijn als vishaakjes. - aldus James Worthy.
Goeroe is een boek dat leest als een avond goed naar de klote gaan, maar dan zonder de kater. Omhoogklimmend kots, pijnlijke situaties, een geile Chinees en stinkende liefde incluis. - zegt Dennis Storm.
Met het lezen van GOEROE is Elfie een beetje mijn spirit guide geworden. Wierook aan en gáán! - vindt Elle Bandita.
Krachtig en verfrissend. Lees ik nou over het echte bestaan van Elfie Tromp, of is dit fictief? In iedere geval is Elfie mijn spirit guide geworden. - zegt Christina Curry.
Goeroe in de media
De VPRO-Gids schrijft: haar toon is vrij van cynisme, terwijl er toch genoeg te lachen valt.
Bevlogen manier van schrijven. Goed uitgewerkte personages.
Meer dan het eigenlijke verhaal - zegt de postonline.nl
Elfie Tromp heeft een aangename, ongecompliceerde en humoristische schrijfstijl - zegt boekenbijlage.nl
Elfie weet alles op haarscherpe, eerlijke, grappige en soms pijnlijke wijze te beschrijven. - aldus chicklit.nl
Goeroe is een debuut dat laat zien dat Tromp heel wat in haar mars heeft. Ze is een geboren verhalenverteller en voelt bovendien de huidige tijdsgeest goed aan. - volgens passsionateplatform.nl
Elfie Tromp weet met weinig woorden personages en situaties sterk en beeldend neer te zetten. Alle triestheid, alle smerigheid, alle blijheid, alle spiritualiteit, alles komt samen in een lekkere, snelle, Rotterdamse vertelstijl. Je ziet het zo voor je. Goeroe zou het ook goed doen als film. - schrijft Michelle van Dijk op dewittekamer.nl
Het turbulente leven van de shoppende, nachtclubdansende, drugsgebruikende jonge Elfie leest als een trance waar je moeilijk weer uit komt. De lezer wordt gevangen in het web van de new age, om er uiteindelijk – happend naar adem – aan te ontsnappen. Goeroe is een debuut dat een diepe indruk achterlaat en doet verlangen naar meer. Lees de hele recensie op cultuurbewust.nl
Bogue.nl deed een interview met Elfie over Goeroe:
Wat komt in 2023
februari
9 - 10 feb: try-out Op de Barricade van het Hart, Werkplaats Walhalla
11 feb: Premiere
12 feb: Op de Barricade van het Hart, Werkplaats Walhalla
16 tm 19 feb: Op de Barricade van het Hart, Werkplaats Walhalla
maart
9 maart: Op de Barricade van het Hart, Cool, Heerhugowaard
24 maart: Op de Barricade van het Hart, Wadway theater, Spanbroek
april
1 april: Op de Barricade van het Hart, Bellevue Amsterdam
Elfie Tromp tekst | presentatie | theater
Voor aanvragen in de rol van stadsdichter kunt u mailen naar : Stadsdichter010.
In Miami was de angst vorige week erg groot; mensen weken achteruit als we iets vroegen. Obers gooiden het eten met gestrekte arm op tafel als ze hoorden dat we uit Europa kwamen.
Ik vond de stad erg zielloos. Een soort Salou meets Wallstreet: de strip bleek strand gegijzeld door de ordinaire clubs en miljonairsflats erachter. Waar we ook naar toe gingen, we stonden in de file, net als alle andere blinkende dure auto’s als een soort luxecoupes van een heel traag treintje.
We logeerden bij republikeinse cubanen en ik weet nu zeker dat Trump herkozen gaat worden (als hij niet bezwijkt aan het virus, hij is toch risicogroep als oudere). Ik probeerde een avond een actiefilm te kijken op de flatscreen met Frank, de patriarchaat van de familie die in de bouw werkt als opzichter. Hij viel iedere tien minuten in slaap en werd wakker als er iets explodeerde. Dan spoelde hij weer terug. Het was een film met Mark Wahlberg en het speelde zich af in Miami. Ik zag ineens hoe de stad bedoelt was: om in beschoten te worden, zo kwam het decor tot leven, in flitsende, gehaaste beelden van achtervolgingen en wegduikende lichamen. Niet in de meditatieve stilstand van files. Of de traagheid van een wandeling.
We brachten een dag door in Wynwood, een voormalig fabrieksterrein dat nu door city planning was gebombardeerd tot artiestenwijk. Overal betaalde en soms indrukwekkende graffiti op de oude loodsen. Ertussen boetiekwinkels die Seletti-geurkaarsen en notitieboekjes van School of Life aanboden. Daily Paper zou er vanaf volgend seizoen verkocht worden, vertelde een verkoper.
Er was een hippiemarktje zoals ze overal ter wereld bestaan; veterkettingen met een kristalletje eraan, vegan tacos en wat tweedehands wikkeljurken om te kopen. In een opengezaagde schoolbus liet ik mijn tarotkaarten leggen voor 21 dollar. De lezer had geschoren benen, een lange pinknagel en spoot de oude kaarten en mijn handen in met desinfecterende spray voordat hij begon. Eind van de zomer krijg ik een nieuw hondje. Volgend jaar word ik zwanger. Ik moet doorgaan met mijn werk en ik zal succes kennen. We zullen zien. Er is me wel meer beloofd in het leven dat anders liep.
You’re so cute, zei de tarotlegger. We should get coffee sometime. And I also do make up, if you ever need that for a special occassion.
Hij moet mijn instagram-uitnodiging nog accepteren.
Meer lezen? Je kunt je abonneren op mijn nieuwsbrief Het Warme Bloed en dan ontvang je om de paar dagen iets bijzonders in je mailbox (iets vaker dan normaal in deze onwerkelijke tijd). Abonneren doe je door hier te klikken.
Elfie Tromp - 03:17 06-03-2020
Het monster is onderweg
New York doet me denken aan het begin van rampenfilm. Alles gaat nog goed, maar de spanning zwelt aan, het monster is onderweg. De angst in de stad is voelbaar als luchtdruk. Zlle zachte organen worden langzaam maar zeker dieper de buikholte in gedrukt.
Officieel zijn er hier nog niet zoveel besmettingen met het coronavirus, officieus waarschijnlijk veel meer. Het kost 1200 dollar om je erop te testen, mits je verzekerd bent. Anders kost het rond de 3000 dollar in Amerika.
In de horrorfilm Cloverfield is het gevaar te groot om te filmen. De stad wordt aangevallen door een megamonster. Cesar zegt dat mensen niet doorhebben dat het grootste monster kapitalisme is, maar ook hij is aangestoken door de angst; meermaals per dag word ik ongevraagd beneveld met een desinfecterende designerspray die Wood Night heet. De flacon lijkt op een platte, zwarte steen en het ritueel krijgt daardoor iets voorouderlijks; intiem en logisch als smeulende kooltjes in een uitgeholde kalebas voor een nomadenvolk.
-
Meer lezen? Je kunt je abonneren op mijn nieuwsbrief Het Warme Bloed en dan ontvang je om de week iets bijzonders in je mailbox. Abonneren doe je door hier te klikken.
Elfie Tromp - 11:57 04-02-2020
NIET VANDAAG SATAN (maar wel vanavond)
Het afgelopen jaar heb ik aan een voorstelling gewerkt die groter voelt dan ik, groter dan wat ik tot nu toe heb gedaan, groter dan wat ik voor mogelijk had kunnen houden dat ik kon. Ik ben zo absurd trots (en een beetje zenuwachtig) om dit met jullie te mogen delen. Er zijn nog kaarten voor de eerste try-out in Theater Walhalla via deze link.
Je mag verkleed komen als je favoriete monster. Dat doe ik ook.
Elfie Tromp - 13:03 30-01-2020
Het warme bloed
Ik ben een tweewekelijkse nieuwsbrief begonnen, waarin ik mooie dingen zal delen. Een gedicht dat vlekt, een verhaal dat stroomt, een gevoel dat stolt. Ik zal het ook hier toevoegen, maar wil je de luxe van iets moois in je inboxie; meld je hier aan
Elfie Tromp - 10:55 27-01-2020
Interview met Lydia Lunch voor Volkskrant
Voor de Volkskrant interviewde ik performer en woedekoningin Lydia Lunch:
Hoe heel je het trauma van seksueel misbruik in je jeugd? Op het International Film Festival Rotterdam laat de documentaire The War is Never Over van regisseur Beth B zien hoe de Amerikaanse performer en undergroundartiest Lydia Lunch (60) een carrière heeft gemaakt van haar demonen te lijf gaan.
Lunch is een performer en schrijver die door haar uitgesproken karakter en heftige concerten een cultstatus geniet onder alternatieve muziekliefhebbers. Onvermoeibaar bracht ze de afgelopen veertig jaar werk uit. Ze werkte samen met onder anderen Nick Cave, Sonic Youth en componist Nicholas Jaar. Daarnaast maakte ze graphic novels, kookboeken, films en romans. Haar aangrijpendste werk is Daddy Dearest uit 1984, een spokenwordperformance waarin ze haar vader ervan beschuldigd haar misbruikt te hebben.
Voor de Tirade schreef ik het korte verhaal Het elastieken huis, over het auto-ongeluk dat ik dit jaar had en het magische denken dat me maar niet losliet:
Vorig jaar reed ik mijn auto total loss. Op de enige dag dat het sneeuwde, splitste de tijd zich in twee banen. Of specifieker: toen ik de vangrail raakte, versnelde de minuut die het duurde zich tot een hartslag én rekte zich uit tot een tent die zich over mij heen schoof. Sindsdien slaap ik in die tent. Ik word wakker in die tent. De tent beweegt met me mee. Soms lijkt het net alsof de tent er niet is, omdat ik er zo gewend aan ben geraakt.
.
Ik stelde het kopen van een nieuwe auto uit, omdat ik vond dat ik niet genoeg geld had. Ik had wel genoeg geld, maar niet genoeg zin. Of eigenlijk: geen zin. Diep verborgen in mij, daar waar woorden niet bij konden, geloofde ik heilig dat ik wel had moeten sterven, daar, in dat laagje modderige sneeuw, verfrommeld in een goedkope wagen, doodgeperst tussen de fibervezels van het dashboard. De dood achtervolgde me, dat kon niet anders. Zo werkte het noodlot. Die wachtte zijn tijd af; tot ik weer op de juiste snelheid kwam, met een flinke dosis onoplettendheid op een verraderlijk wegdek. Het was een kwestie van vier wielen en een stuur. De dood stond met afgeslagen motor op mij te wachten in een showroom. De dood had lichtmetalen velgen voor de gelegenheid gekozen. De dood was klaar om door mij gekocht te worden.
. Meer lezen? Koop de Tirade via de betere boekhandel.
Elfie Tromp - 09:56 22-01-2020
Jules Deelder
Voor Nieuw BV bracht ik een ode aan Rotterdams icoon Jules Deelder:
Elfie Tromp - 09:59 14-01-2019
Ambassadeur Biesheuvel-prijs
Dit jaar ben ik ambassadeur voor de Biesheuvel-prijs, de wedstrijd voor korte verhalen. Om dat te vieren, heb ik een hagelnieuw verhaal geschreven. Over tulpenzaad kerven, liefde en gebarsten glas.
Voor het Rotterdamse theater Studio de Bakkerij schreef ik mee aan de hartverwarmende kerstvoorstelling van dit jaar.
Elfie Tromp - 10:41 20-11-2018
Druktemaker op radio 1
Voor De Nieuws BV ben ik wekelijks druktemaker waarvoor ik me over uiteenlopende onderwerpen, jawel, druk maak. Kijk hier de columns terug:
Elfie Tromp - 09:53 06-09-2018
Opinie voor Volkskrant
Voor Volkskrant schreef ik een opiniestuk over reaguurders en hoe ze aan te pakken:
De aanslagen op Panorama en De Telegraaf zijn heftige voorbeelden van wat online vaak gebeurt: pogingen journalisten het zwijgen op te leggen. Columnist Elfie Tromp deed aangifte van bedreiging en ziet mogelijkheden om dreigers eindelijk eens juridisch aan te pakken.
Voor NRC schreef ik een hommage aan de liefde en aan Rick Owens, mijn favoriete modeontwerper, wiens werk een glitterende zwarte drol is op het witte vlak van conformiteit:
Liefde. Plots is het er, en het verhaal begint. Dit stuk gaat niet over mode, maar over verliefd worden. Over een wereld scheppen die je niet meer wilt verlaten. Over een jongen met een hand als een deurklink. Iedere keer als ik die vastpak, opent er zich een nieuwe wereld. Eerst word ik verliefd op hem, dan op zijn kennis. Hij vertelt me over de filosoof Deleuze, over brutalisme, over modeontwerper Rick Owens. En dan beginnen er dingen te veranderen.