Elfie Tromp. Want iemand moet het zijn.
Elfie Tromp (1985) is schrijver, performer en presentator. In 2020 speelt zij haar muzikale solovoorstelling NIET VANDAAG SATAN (maar wel vanavond)

Underdog, haar tweede roman, is genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en Diorapthe. Ze is druktemaker voor De Nieuws BV en regelmatig presentator voor radioprogramma VPRO Nooit Meer Slapen.

ELZAJO_VOLKSKRANT2
foto door Elza Jo.

BiografieElfie Tromp studeerde psychologie en toneelschrijven. Sindsdien is zij schrijver, presentator en performer.

In 2018 kwam haar poeziedebuut Victorieverdriet uit en was zij iedere week presentator voor het radioprogramma VPRO Nooit Meer slapen op radio een.
Haar tweede roman Underdog werd gepubliceerd in 2016 en genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en de Dioraphte literatuurprijs.
In datzelfde jaar schreef zij het Rotterdams Boekenweek-geschenk Dat wat je niet mag nemen en het jeugdboekenweekgeschenk Zwarte flamingo .
Haar columns voor Nieuws BV zijn hier terug te zien.

Van 2013 tot 2019 was Elfie columnist voor Metro. Haar columns kun je hier lezen.
Elfies debuutroman Goeroe verscheen ook in 2013 bij uitgeverij Lebowski/Top Notch en werd genomineerd voor Beste Rotterdamse Boek.
In datzelfde jaar won Elfie de VPRO Bagagedrager, een prijs voor jonge reisjournalisten. Daar schreef ze de longread Alfateef voor.
Ze is de oprichter van literair tijdschrift Strak.

Zij schreef/schrijft oa voor Vrij Nederland, Volkskrant, NRC Handelsblad, Metro, Vogue, Linda.

Bibliografie

`

- Denkend aan Donner bundel voor Boekhandel Donner, 2019

- Victorieverdriet gedichtenbundel, 2018

- Is het kunst of mag het weg? columns over kunst, 2018

- Zwarte flamingo jeugdboekenweekgeschenk, 2017

- Onze dieren , essaybundel, Uitgeverij De Geus, 2017

- Dat wat je niet mag nemen Rotterdams boekenweekgeschenk, 2017

- Zwarte flamingo boekenweekgeschenk voor jongeren, 2017

-Underdog, uitgeverij De Geus, 2016

-Alfateef, Longread, uitgeverij Fosfor 2013

-Goeroe, debuutroman, uitgeverij Lebowski/Top Notch, 2013

-Achievers, jonge schrijvers der Nederlandse literatuur verhalen in verzamelbundel, uitgeverij Lebowski

-Olympiërs, verhaal in verzamelbundel proza & poëzie, uitgeverij Wintertuin, 2012

-Wonderman, kinderboek, uitgeverij Borre, 2012

-Mémé en de dingen, kinderboek, uitgeverij Borre, 2010

-Querido poëziespektakel, een gedicht in bundeling jeugdgedichten, uitgeverij Querido,

-Wij leven, bundeling theaterteksten afstudeerders HKU, uitgeverij Buitenkunst, 2009

PresentatieMet regelmaat beklimt Elfie podia als presentator. Op tv is ze regelmatig te zien voor VPRO. Meer informatie over haar presentatiewerk, vind je hier.

28070825_2163794547181730_5597558218347769800_o

TheaterElfie Tromp werkt ook als performer. Meer informatie over haar theaterwerk, vind je hier.

image2

Zij speelde eerder met eigen producties op Oerol, de Parade, Fringe, Over het ij-festival en Museumnacht.

Theater
Deze eerste kennismaking met Elfie Tromp als theatermaker is beslist intrigerend. - Volkskrant

In 2020 speelt Elfie NIET VANDAAG SATAN (maar wel vanavond), een ode aan onze meest duistere drijfveer: angst. Dit is een show voor horrorliefhebbers en angsthazen! NIET VANDAAG SATAN (maar wel vanavond) wordt een ode aan angst. Een lofzang aan onze meest duistere drijfveer, op het podium gezet via het oorspronkelijke horrorgenre, zoals dat ontstond in de jaren 30 met de eerste Dracula-film. Samen met multi-instrumentalist Keimpe de Jong en drummer Joppe Molenaar (Bettie Serveert), ontleedt performer Elfie Tromp het huidige tijdsgewricht; humoristisch, ontregelend, grotesk en regelmatig: griezelig!

Verwacht eigenzinnige monologen die reflecteren op de hedendaagse tijd: Elfie vervlecht de glamour van Sven Ratzke met de humor van Adèle Bloemendaal, het engagement van Laura van Dolron en de taligheid van Marjolein van Heemskerk.
Deze voorstelling is een co-productie met Werkplaats Walhalla.

image2


EERDER THEATERWERK-MONSTER LOVE TOWN, muzikale soloshow, 2018

-OM MEER TE ZIJN, performance ism Bas Kosters, 2016

-HART VAN ROTTERDAM, tekst voor John Buijsman, 2015

-TRIPPERS, tekst voor Firma MES, 2014

-BLOEDMOND, performance ism Elle Bandita, 2012


Eerder speelde zij met producties o.a. op De Parade, Fringe, Oerol, Lowlands, Museumnacht, Now&Wow, De Karavaan.

Voor iedereen met gevoel in zijn donder
31776121_10216499177695751_1847067332938039296_o

RecensiesOp thepostonline:
Ja, ik durf in dit heetgebakerde #MeToo-tijdperk zelfs toe te geven dat ik tijdens de consumptie van deze bundel een beetje verliefd werd op die licht schizofrene, sterke én zwakke Elfie. lees de hele recensie hier.

Door Sandraleest:
Je merkt tijdens het lezen dat de auteur zich letterlijk blootgeeft, ze schuwt geen enkele emotie en het is bizar om te realiseren dat dit nog maar haar poëziedebuut is.
lees de hele recensie hier.

Afetishforpoetry:

In het titelgedicht vraagt Tromp haarzelf dan af of al de pijn, het verdriet en de (verkeerde) keuzes nodig waren: was dit nou alle ophef waard?/ een paar stenen, modder en gras/ had me bijna mijn leven gekost. Het zijn vragen die de dichter aan haarzelf stelt en ook alleen zelf kan beantwoorden, maar als die ophef zulke dichtbundels bij haar teweegbrengen, dan is die ophef het zeker waard.
lees de hele recensie hier.

In Trouw een openhartig interview over Victorieverdriet:

Dat is een universeel verhaal, dat hebben we allemaal meegemaakt. Mensen die zeggen ik niet , die vertrouw ik niet. Als je geen liefdesverdriet hebt gehad, dan heb je niet echt geleefd.
Lees verder hier.

Op 3FM las ik een gedicht voor:luister hier!

34725126_10216764795776037_1922094987055464448_n

Radio Rijnmond was op mijn bundelpresentatie en maakte opnamen:

(vanaf minuut 10 hier te beluisteren)

UNDERDOG GENOMINEERD VOOR DIORAPHTE LITERATUURPRIJS 2016 EN BNG LITERATUURPRIJS 2015elfie-tromp-underdog

Recensie Volkskrant


Haar schrijven is een vrolijk rondpoeren in viezigheid en imperfecties, dikwijls met hilariteit tot gevolg. Toch laat ze ook iets anders zien, iets dat brozer is en minder luidruchtig aanwezig.
meer lezen?

Recensie NRC Handelsblad


Geniepig scherpe formuleringen, tragikomische zinnetjes die je bij niemand anders aantreft. Het is sneuheid troef, zowel de kennel als de gamewereld. Maar Tromp neemt haar personages steeds serieuzer, door hen juist niet in het onheil te storten.

De hele recensie is hier te lezen.

Recensie Noord-Hollands Dagblad


Haar zinnen zijn beeldend, haar observaties trefzeker en haar verhaal is een mix van komisch en melancholiek. Elfie Tromp (1985) bewijst met haar tweede roman ’Underdog’ dat zij geen eendagsvlieg is. Tromp zet dit verhaal over een broer en een zus die allebei niet door het leven verwend zijn op sprankelende wijze volledig naar haar hand.

Adelien heeft samen met haar moeder een kennel waar zij Afghaanse windhonden fokken.Om deze een grotere faam te bezorgen, besluiten moeder en dochter hun topteef Gilly te laten dekken door een wereldkampioen, de Australische reu Legend. Hun geplande reis naar de outback komt echter op losse schroeven te staan als moeder tijdens een wat al te wild feestje haar heup breekt. Noodgedwongen en zeer tegen zijn zin moet Rein, de licht autistische broer van Adelien, nu meegaan. Hun al jaren op een laag pitje staande relatie krijgt het zwaar te verduren.

Tromp blinkt uit in kernachtige zinnetjes die veel over haar personages zeggen.
Over broer Rein die niet van gesprekken houdt: ’hij loopt de uitgesleten cirkels in zijn hoofd liever alleen’.

Haar beschrijving van het wereldje van hondenfokkers en -shows is nu eens hilarisch en dan weer verbijsterend.Maar tegelijkertijd weet Tromp zonder enig cynisme de worsteling van broer en zus met al die dingen in het leven die niet lopen zoals je zou willen tastbaar te maken.


Recensie Telegraaf


De griezelige fokker Bonilla heeft de sleutel tot het geluk, maar de personages in Underdog hebben geen groot talent voor succes. Een fraaie, grappige aanklacht tegen het maakbaarheidsdenken.

Schermafbeelding 2015-11-17 om 12.45.58

Goeroe. Debuutroman Elfie Tromp.
Het lijkt zo echt: ze ziet zichzelf op een podium staan en duizenden mensen luisteren naar haar. Maar hoe word je een goede goeroe?

Als kind heeft Elfie al visioenen waarin ze het grootste medium van Nederland is. Wanneer ze iemand van ms lijkt te hebben genezen, raakt haar carrière in een stroomversnelling: het interview dat ze op tv geeft krijgt duizenden hits op YouTube, Elfie wordt bedolven onder fanmail en al gauw is haar eigen theatershow als ‘allround’ medium een feit. Maar tijdens een van de optredens gaat het mis: ze krijgt geen contact. Als zelfs haar gave niet echt is, wat dan wel? De relatie met haar vriend Willem? De bijzondere band met haar tante? Haar geloof in zichzelf?
Met humor en scherpe observaties sleept Elfie Tromp je mee in een wereld van bedompte sporthallen, spirituele sterren en bovenal: de wereld van een meisje dat hopeloos op zoek is naar een zinvol leven.


9789048816866_1

Elfies debuutroman Goeroe verscheen in 2013 bij Uitgeverij Lebowski/Top Notch.
Goeroe werd genomineerd voor Beste Rotterdamse Boek.
Volgens scholieren.com is Goeroe een van de beste boeken van 2013.
Lees hier de eerste tien pagina's.
Radioprogramma De Avonden interviewde Elfie. Herluister hier het gesprek.Citaten over GoeroeElfie Tromp maakt zich vrolijk over de mediums van binnenuit. De beste en geestigste inkijk in de wazige wereld van Jomanda tot nu toe. Na Goeroe zal het “healen” nooit meer hetzelfde zijn. - Herman Koch.

Dat wat we graag willen zijn, is dat wat we uiteindelijk nooit zullen worden. Een prachtig debuut over een zoektocht naar het onvindbare. Onszelf. Elfie Tromp is een bovennatuurtalent, haar zinnen zijn als vishaakjes. - aldus James Worthy.

Goeroe is een boek dat leest als een avond goed naar de klote gaan, maar dan zonder de kater. Omhoogklimmend kots, pijnlijke situaties, een geile Chinees en stinkende liefde incluis. - zegt Dennis Storm.

Met het lezen van GOEROE is Elfie een beetje mijn spirit guide geworden. Wierook aan en gáán! - vindt Elle Bandita.

Krachtig en verfrissend. Lees ik nou over het echte bestaan van Elfie Tromp, of is dit fictief? In iedere geval is Elfie mijn spirit guide geworden. - zegt Christina Curry.

Goeroe in de mediaDe VPRO-Gids schrijft: haar toon is vrij van cynisme, terwijl er toch genoeg te lachen valt.

Bevlogen manier van schrijven. Goed uitgewerkte personages.
Meer dan het eigenlijke verhaal - zegt de postonline.nl

Goeroe is met recht uniek te noemen -volgens bangersisters.nl

Elfie Tromp heeft een aangename, ongecompliceerde en humoristische schrijfstijl - zegt boekenbijlage.nl

Elfie weet alles op haarscherpe, eerlijke, grappige en soms pijnlijke wijze te beschrijven. - aldus chicklit.nl

Goeroe is een debuut dat laat zien dat Tromp heel wat in haar mars heeft. Ze is een geboren verhalenverteller en voelt bovendien de huidige tijdsgeest goed aan. - volgens passsionateplatform.nl

Elfie Tromp weet met weinig woorden personages en situaties sterk en beeldend neer te zetten. Alle triestheid, alle smerigheid, alle blijheid, alle spiritualiteit, alles komt samen in een lekkere, snelle, Rotterdamse vertelstijl. Je ziet het zo voor je. Goeroe zou het ook goed doen als film. - schrijft Michelle van Dijk op dewittekamer.nl

Goeroe is een vlot geschreven verhaal, een echte page-turner. - vindt Fedde van der Spoel op gebrokenoor.nl

Het turbulente leven van de shoppende, nachtclubdansende, drugsgebruikende jonge Elfie leest als een trance waar je moeilijk weer uit komt. De lezer wordt gevangen in het web van de new age, om er uiteindelijk – happend naar adem – aan te ontsnappen. Goeroe is een debuut dat een diepe indruk achterlaat en doet verlangen naar meer. Lees de hele recensie op cultuurbewust.nl

Bogue.nl deed een interview met Elfie over Goeroe:

Presentatie
Elfie heeft in haar presentatie een vriendelijke doortastendheid die haar breed inzetbaar maakt. Doordat zij op een Engelse middelbare school zat, presenteert ze zowel in het Nederlands als in het Engels.

Elke vrijdag presenteert zij VPRO Nooit Meer Slapen op radio 1.
Luister hier haar gesprek met Emeritus hoogleraar Gloria Wekker terug.

Voor VPRO maakte ze oa de serie Dagelijkse Dosis Design, over de meest spraakmakende ontwerpers op de Dutch Design Week:Ze presenteert regelmatig festivals zoals Crossing Border, Geen Daden maar Woorden, Metropolis en het Bevrijdingsfestival.
Ze werkt regelmatig voor zakelijkere klanten als Gemeente Rotterdam, Erasmus University, YoungEDBR en Rotterdampas.

Wat komt in 2020
januari

8 jan: optreden bij Poezie boys, Den Haag

18 jan: interview met Arnon Grunberg, Donner, Rotterdam

30 januari: Optreden VERS, Rotterdam

februari

23 feb: try out nieuwe theatershow NIET VANDAAG SATAN (maar wel vanavond)

Elfie Tromp
tekst | presentatie | theaterVoor lezingen op scholen, neem contact op met de Schrijverscentrale.

Elfie boeken als schrijver of presentator?
Mail naar:

Bureau Verhoeven

Voor theaterboekingen:

George Vissers Productions

Verder zien wat Elfie uitspookt? Dat kan hier:
Elfie Tromp - 11:32 29-01-2016

JOGGINGMANNieuwe aflevering! Over gelukkig zijn. Ik vond het allemaal nogal klef klinken...

Elfie Tromp - 12:12 25-01-2016

JOGGINGMANAfgelopen maanden heb ik hard gewerkt aan Joggingman, een nieuw interviewprogramma voor VPRO internettelevisie. Ontzettend trots op! Bij deze de eerste twee afleveringen:Elfie Tromp - 12:09 25-01-2016

Een schitterend ongeluk
Nu op Mindshakes: een kort, erotisch verhaal van mijn hand:

‘Ik noem het mijn moment van de haai. De zeehond klieft door het water, achter hem opent de haai zijn bek. Rijen vlijmscherpe tanden verschijnen. Ik spreid mijn benen wijder, kantel mijn bekken. De haai draait zijn ogen weg, op het moment van aanval is hij blind. Ook ik zie niks meer. De zeehond trekt nog een eindspurt, maar het is zinloos. Het geweld is onafwendbaar. De kaken klappen dicht. De honderden tandjes passen perfect op elkaar. En daartussen de zeehond. Het blauwe water kleurt rood. Ik schok na. Het bloed suist door mijn lichaam.’ Susan kijkt tevreden de cirkel rond. Ze vindt dat ze het prachtig heeft verwoordt. De vrouwen in de cirkel knikken haar toe.

Verder lezen?

Elfie Tromp - 15:33 15-01-2016

Recensie NRC!Falen is niet per se iets slechtsGeniepig scherpe formuleringen, tragikomische zinnetjes die je bij niemand anders aantreft. Het is sneuheid troef, zowel de kennel als de gamewereld. Maar Tromp neemt haar personages steeds serieuzer, door hen juist niet in het onheil te storten.

De hele recensie is hier te lezen.

Elfie Tromp - 21:13 03-01-2016

Recensie Underdog TelegraafDit weekend een hele fijne recensie in Telegraaf:

Plastisch en subtiel

Hoe verhoog je de zaadprijs van een fokhond? Met zulke vragen worstelen de personages in Underdog. De hondenfokkerij van Reins familie is bijna failliet, dus verzinnen hij en zijn zus Adelien een list om erbovenop te komen. In Australië laten ze hun topteefje dekken door een topreu. Het gaat er afwisselend plastisch en subtiel aan toe in Elfie Tromps tragikomische tweede roman. De griezelige fokker Bonilla heeft de sleutel tot het geluk, maar de personages in Underdog hebben geen groot talent voor succes. Een fraaie, grappige aanklacht tegen het maakbaarheidsdenken.

Elfie Tromp - 12:46 19-12-2015

Underdog genomineerd voor BNG LiteratuurprijsElfie Tromp is met Underdog genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs 2015, een prijs voor jonge schrijvers met een jong oeuvre. De jury beschrijft Elfie Tromp als een auteur met durf. Andere genomineerden zijn Jamal Ouariachi met Een honger (Querido) en Henk van Straten met Bidden en vallen (Nijgh & van Ditmar).

De jury, bestaande uit juryvoorzitter Jeroen Vullings (Vrij Nederland), hoogleraar moderne Nederlandse Letterkunde Yra van Dijk (Universiteit Leiden) en literair criticus Arjan Peters (de Volkskrant), geeft de volgende argumentatie: Die durf uit zich in de omvang van de roman, de stijl, of de beschreven ervaringen, gedachten en gebeurtenissen; en meestal in een combinatie van die verschijningsvormen. Deze drie auteurs nemen geen genoegen met een gemiddeld verhaal. Ze gaan alle drie vér.

Op donderdag 21 januari 2016 wordt de BNG Bank Literatuurprijs uitgereikt in de Amstelkerk op het Amstelveld in Amsterdam.

Elfie Tromp - 12:32 19-12-2015

Recensie Underdog op volkskrant.nlTromp zoekt in haast elke scène het ongemakkelijke, het gênante. Haar schrijven is een vrolijk rondpoeren in viezigheid en imperfecties, dikwijls met hilariteit tot gevolg. Toch laat ze ook iets anders zien, iets dat brozer is en minder luidruchtig aanwezig. - Aldus Danielle Serdijn in Volkskrant.

Meer lezen

Elfie Tromp - 15:56 18-11-2015

Voorpublicatie op rotterdamseschouwburg.nlNu op de website van de Rotterdamse Schouwburg, een exclusieve voorpublicatie van Underdog:

Hoofdstuk 1

Nog vijf minuten voordat het gevecht begint. Rein zit klaar. Koptelefoon op. Microfoon aan. Sixpack op zijn plakkerige bureau. Kaascrackers ernaast. Lege Spafles bij zijn voeten om in te plassen. Het enige licht in de kamer komt van het beeldscherm. Het peertje aan het plafond is al weken stuk. Rein heeft geen zin om het te vervangen. Dan moet hij de trapleer naast de koelkast pakken, die naar zijn kamer slepen, uitklappen en beklimmen. Dat zijn vier handelingen te veel voor hem. Bovendien is licht schijnveiligheid. Sinds het kampvuur maakt de mens de denkfout dat het veiliger is als hij alles kan zien, maar licht maakt juist kwetsbaar. Verstoppen doe je altijd in het donker.

Meer lezen?

Elfie Tromp - 16:36 17-11-2015

Shortreads.nlNieuw korte verhalenplatform shortreads.nl publiceert elke dag een kort verhaal geïnspireerd op het nieuws. Ik schreef het korte verhaal De muziek speelt door.

We horen het geroezemoes van pratende mensen. Af en toe een lach die er bovenuit schiet. Het getik van bestek. De zoete, plakkerige geur van gefrituurde banaan en gebakken rijst vult het restaurant. Estelle (35, brunette, zenuwachtig trekje om de mond) komt binnen. Ze volgt de ober naar een rond tafeltje.Verder lezen?

Elfie Tromp - 19:39 07-10-2015

Presentatie EXTRA KAK31 oktober presenteert literair tijdschrift Strak haar samenwerking met Bas Kosters EXTRA KAK.
Twee onafhankelijke tijdschriften die eenmalig samenwerken voor een gelimiteerde Halloween-editie.
Een unieke ode aan horror door de twee meest eigenwijze tijdschriften van dit moment.

Echte horror is even hysterisch als realistisch.
Even beangstigend als hilarisch.
In echte horror is alles mogelijk.
Horror is een ode aan vrijheid.


Dit wordt gepresenteerd met voordrachten, performances, muziek, naaktmodellen en knakworsten in de Margreeth Olsthoorn-winkel.

Datum: 31 oktober
Tijd: 18.00-22.00
Locatie: Margreeth Olsthoorn-winkel, Schilderstraat 5, Rotterdam
Entree: 10,- inclusief gratis bier en tijdschrift

Beste kostuum wint een prijs.
Wees welkom!

Elfie Tromp - 13:31 05-09-2015

Vonk - 48h Film ProjectOnlangs schreef ik de korte film Vonk voor 48 Hour Film Project.

Een norse lasser en een wanhopige taartenkoerier komen door het lot bijeen. Een vonk slaat over. Een ontroerende ontmoeting volgt. Met Jack Wouterse en Wart Kamps.We zijn publieksfavoriet geworden. Hoera!

Elfie Tromp - 10:00 04-08-2015

Nooit Meer SlapenVoor het radioprogramma Nooit Meer Slapen schreef ik een week monologen vanuit figuren in de media. Net na het nieuws van een kunt u terugluisteren hoe ik de volgende personen was:

Bill Cosby

De haai die de surfer aanviel

Sandra Bland

Henk, een fan van Amy Winehouse

God

Elfie Tromp - 21:22 28-07-2015

Te gast bij Radio 6Vorige week was ik te gast in Winfrieds Woonkamer op radio 6 waar ik mijn favoriete soul & jazzplaatjes draaide, waaronder Moondog. Moondog forever!

Hier terug te luisteren


Elfie Tromp - 13:48 18-06-2015

Roman #2In november verschijnt mijn tweede roman bij Uitgeverij de Geus uit. Dat zal er zo uit gaan zien:

Underdog_E_singleFont.indd

Elfie Tromp - 18:04 11-05-2015

Te gast bij Interne KeukenDit weekend had ik een zeer plezierig gesprek met de gastheren van Interne Keuken op de Vlaamse Radio1. Vanaf minuut 42 praat ik een half uur over mijn hondenverleden, longread Alfateef en al een beetje over mijn nieuwe roman Underdog, die in november zal verschijnen.

Luister hier terug.