Elfie Tromp. Want iemand moet het zijn.Elfie Tromp (1985) is schrijver en columnist. Underdog, haar tweede roman, is genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en Diorapthe. Elke vrijdag presenteert ze VPRO Nooit Meer Slapen op radio 1.

ELZAJO_VOLKSKRANT2
foto door Elza Jo.

BiografieElfie Tromp studeerde psychologie en toneelschrijven. Sindsdien is zij schrijver, presentator en performer.

Haar tweede roman Underdog werd gepubliceerd in 2016 en genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en de Dioraphte literatuurprijs. Dit jaar schreef zij het Rotterdams Boekenweek-geschenk Dat wat je niet mag nemen en het jeugdboekenweekgeschenk Zwarte flamingo .

Sinds 2013 is Elfie columnist voor Metro. Haar columns kun je hier lezen.
Elfies debuutroman Goeroe verscheen ook in 2013 bij uitgeverij Lebowski/Top Notch en werd genomineerd voor Beste Rotterdamse Boek.
In datzelfde jaar won Elfie de VPRO Bagagedrager, een prijs voor jonge reisjournalisten. Daar schreef ze de longread Alfateef voor.
Ze is de oprichter van literair tijdschrift Strak.

Zij schreef/schrijft oa voor Vrij Nederland, Metro, Vogue, Linda, Volkskrant.

Bibliografie- Zwarte flamingo jeugdboekenweekgeschenk, 2017

- Onze dieren , essaybundel, Uitgeverij De Geus, 2017

- Dat wat je niet mag nemen Rotterdams boekenweekgeschenk, 2017

- Zwarte flamingo boekenweekgeschenk voor jongeren, 2017

-Underdog, uitgeverij De Geus, 2016

-Alfateef, Longread, uitgeverij Fosfor 2013

-Goeroe, debuutroman, uitgeverij Lebowski/Top Notch, 2013

-Achievers, jonge schrijvers der Nederlandse literatuur verhalen in verzamelbundel, uitgeverij Lebowski

-Olympiërs, verhaal in verzamelbundel proza & poëzie, uitgeverij Wintertuin, 2012

-Wonderman, kinderboek, uitgeverij Borre, 2012

-33, verzamelbundel van Grolsch Column Contest i.s.m Nieuwe Revu, 2011

-Mémé en de dingen, kinderboek, uitgeverij Borre, 2010

-Querido poëziespektakel, een gedicht in bundeling jeugdgedichten, uitgeverij Querido,

-Wij leven, bundeling theaterteksten afstudeerders HKU, uitgeverij Buitenkunst, 2009

PresentatieMet regelmaat beklimt Elfie podia als presentator. Op tv is ze regelmatig te zien voor VPRO. Meer informatie over haar presentatiewerk, vind je hier.

526937_589001807779254_1168993700_n

TheaterElfie Tromp werkt ook als performer. Meer informatie over haar theaterwerk, vind je hier.

MLTGROOT

Zij speelde eerder met eigen producties op de Museumnacht, F.A.R.T, Kersentuin, Over het IJ-festival, Oerol en de Parade. Afgelopen zomer speelde Firma MES haar voorstelling Trippers.

UNDERDOG GENOMINEERD VOOR DIORAPHTE LITERATUURPRIJS 2016 EN BNG LITERATUURPRIJS 2015elfie-tromp-underdog

Recensie Volkskrant


Haar schrijven is een vrolijk rondpoeren in viezigheid en imperfecties, dikwijls met hilariteit tot gevolg. Toch laat ze ook iets anders zien, iets dat brozer is en minder luidruchtig aanwezig.
meer lezen?

Recensie NRC Handelsblad


Geniepig scherpe formuleringen, tragikomische zinnetjes die je bij niemand anders aantreft. Het is sneuheid troef, zowel de kennel als de gamewereld. Maar Tromp neemt haar personages steeds serieuzer, door hen juist niet in het onheil te storten.

De hele recensie is hier te lezen.

Recensie Noord-Hollands Dagblad


Haar zinnen zijn beeldend, haar observaties trefzeker en haar verhaal is een mix van komisch en melancholiek. Elfie Tromp (1985) bewijst met haar tweede roman ’Underdog’ dat zij geen eendagsvlieg is. Tromp zet dit verhaal over een broer en een zus die allebei niet door het leven verwend zijn op sprankelende wijze volledig naar haar hand.

Adelien heeft samen met haar moeder een kennel waar zij Afghaanse windhonden fokken.Om deze een grotere faam te bezorgen, besluiten moeder en dochter hun topteef Gilly te laten dekken door een wereldkampioen, de Australische reu Legend. Hun geplande reis naar de outback komt echter op losse schroeven te staan als moeder tijdens een wat al te wild feestje haar heup breekt. Noodgedwongen en zeer tegen zijn zin moet Rein, de licht autistische broer van Adelien, nu meegaan. Hun al jaren op een laag pitje staande relatie krijgt het zwaar te verduren.

Tromp blinkt uit in kernachtige zinnetjes die veel over haar personages zeggen.
Over broer Rein die niet van gesprekken houdt: ’hij loopt de uitgesleten cirkels in zijn hoofd liever alleen’.

Haar beschrijving van het wereldje van hondenfokkers en -shows is nu eens hilarisch en dan weer verbijsterend.Maar tegelijkertijd weet Tromp zonder enig cynisme de worsteling van broer en zus met al die dingen in het leven die niet lopen zoals je zou willen tastbaar te maken.


Recensie Telegraaf


De griezelige fokker Bonilla heeft de sleutel tot het geluk, maar de personages in Underdog hebben geen groot talent voor succes. Een fraaie, grappige aanklacht tegen het maakbaarheidsdenken.

Schermafbeelding 2015-11-17 om 12.45.58

Goeroe. Debuutroman Elfie Tromp.Het lijkt zo echt: ze ziet zichzelf op een podium staan en duizenden mensen luisteren naar haar. Maar hoe word je een goede goeroe?

Als kind heeft Elfie al visioenen waarin ze het grootste medium van Nederland is. Wanneer ze iemand van ms lijkt te hebben genezen, raakt haar carrière in een stroomversnelling: het interview dat ze op tv geeft krijgt duizenden hits op YouTube, Elfie wordt bedolven onder fanmail en al gauw is haar eigen theatershow als ‘allround’ medium een feit. Maar tijdens een van de optredens gaat het mis: ze krijgt geen contact. Als zelfs haar gave niet echt is, wat dan wel? De relatie met haar vriend Willem? De bijzondere band met haar tante? Haar geloof in zichzelf?
Met humor en scherpe observaties sleept Elfie Tromp je mee in een wereld van bedompte sporthallen, spirituele sterren en bovenal: de wereld van een meisje dat hopeloos op zoek is naar een zinvol leven.


9789048816866_1

Elfies debuutroman Goeroe verscheen in 2013 bij Uitgeverij Lebowski/Top Notch.
Goeroe werd genomineerd voor Beste Rotterdamse Boek.
Volgens scholieren.com is Goeroe een van de beste boeken van 2013.
Lees hier de eerste tien pagina's.
Radioprogramma De Avonden interviewde Elfie. Herluister hier het gesprek.Citaten over GoeroeElfie Tromp maakt zich vrolijk over de mediums van binnenuit. De beste en geestigste inkijk in de wazige wereld van Jomanda tot nu toe. Na Goeroe zal het “healen” nooit meer hetzelfde zijn. - Herman Koch.

Dat wat we graag willen zijn, is dat wat we uiteindelijk nooit zullen worden. Een prachtig debuut over een zoektocht naar het onvindbare. Onszelf. Elfie Tromp is een bovennatuurtalent, haar zinnen zijn als vishaakjes. - aldus James Worthy.

Goeroe is een boek dat leest als een avond goed naar de klote gaan, maar dan zonder de kater. Omhoogklimmend kots, pijnlijke situaties, een geile Chinees en stinkende liefde incluis. - zegt Dennis Storm.

Met het lezen van GOEROE is Elfie een beetje mijn spirit guide geworden. Wierook aan en gáán! - vindt Elle Bandita.

Krachtig en verfrissend. Lees ik nou over het echte bestaan van Elfie Tromp, of is dit fictief? In iedere geval is Elfie mijn spirit guide geworden. - zegt Christina Curry.

Goeroe in de mediaDe VPRO-Gids schrijft: haar toon is vrij van cynisme, terwijl er toch genoeg te lachen valt.

Bevlogen manier van schrijven. Goed uitgewerkte personages.
Meer dan het eigenlijke verhaal - zegt de postonline.nl

Goeroe is met recht uniek te noemen -volgens bangersisters.nl

Elfie Tromp heeft een aangename, ongecompliceerde en humoristische schrijfstijl - zegt boekenbijlage.nl

Elfie weet alles op haarscherpe, eerlijke, grappige en soms pijnlijke wijze te beschrijven. - aldus chicklit.nl

Goeroe is een debuut dat laat zien dat Tromp heel wat in haar mars heeft. Ze is een geboren verhalenverteller en voelt bovendien de huidige tijdsgeest goed aan. - volgens passsionateplatform.nl

Elfie Tromp weet met weinig woorden personages en situaties sterk en beeldend neer te zetten. Alle triestheid, alle smerigheid, alle blijheid, alle spiritualiteit, alles komt samen in een lekkere, snelle, Rotterdamse vertelstijl. Je ziet het zo voor je. Goeroe zou het ook goed doen als film. - schrijft Michelle van Dijk op dewittekamer.nl

Goeroe is een vlot geschreven verhaal, een echte page-turner. - vindt Fedde van der Spoel op gebrokenoor.nl

Het turbulente leven van de shoppende, nachtclubdansende, drugsgebruikende jonge Elfie leest als een trance waar je moeilijk weer uit komt. De lezer wordt gevangen in het web van de new age, om er uiteindelijk – happend naar adem – aan te ontsnappen. Goeroe is een debuut dat een diepe indruk achterlaat en doet verlangen naar meer. Lees de hele recensie op cultuurbewust.nl

Bogue.nl deed een interview met Elfie over Goeroe:

PresentatieElfie heeft in haar presentatie een vriendelijke doortastendheid die haar breed inzetbaar maakt. Doordat zij op een Engelse middelbare school zat, presenteert ze zowel in het Nederlands als in het Engels.

Elke vrijdag presenteer zij VPRO Nooit Meer Slapen op radio 1 waarin ze diepte interviews afneemt bij een keur aan gasten.
Luister hier haar gesprek met Emeritus hoogleraar Gloria Wekker terug.

Voor VPRO maakte ze de serie Dagelijkse Dosis Design, over de meest spraakmakende ontwerpers op de Dutch Design Week:En natuurlijk Joggingman, waarbij ze mensen joggend interviewt:

Zij werkt regelmatig voor zakelijkere klanten als Gemeente Rotterdam, Erasmus University, YoungEDBR en Rotterdampas.

TheaterDeze eerste kennismaking met Elfie Tromp als theatermaker is beslist intrigerend. *** Volkskrant

De zelfverzekerde Tromp maakt van Monster Love Town zowel een duistere, als nieuwsgierigmakende, spannende en bruisende plek. *** Theaterkrant

MONSTER LOVE TOWN
is een tragikomische onewomanshow over de wreedheid van de liefde. Geschreven, gezongen en gemaakt door creatieve duizendpoot Elfie Tromp en muzikant/componist Keimpe de Jong. Waar zij komt, zindert het. Elfie verscheen eerder in DWDD, speelde op De Parade en Oerol, Verwacht een avond vol prachtige teksten en Bloemendaal-achtige liedjes. Een vileine lach, een glinsterende traan. Tromp laat niemand onberoerd achter.

MLTGROOT

nog te zien op:

Fringe Festival Amsterdam: 12,13,15,16,17 september
Kunstmin Dordrecht: 8 september
Kunstmin (lange versie): 21 oktober
Walhalla Rotterdam: 25 oktober
20842235_10214272081259732_6914280198509462581_n

Afgelopen jaar stond Elfie met modeontwerper Bas Kosters op de planken voor de performance Om meer te zijn

131005-FE2412-FredErnst-30cm
Foto: Fred ErnstMei 2015 speelde John Buisman de voorstelling Hart van Rotterdam waar Elfie een deel van de tekst voor schreef:

Voor Firma MES schreef Elfie in 2014 de voorstelling Trippers: Ook maakte zij voor museum TENT de lecture performance Goeroe over paranormaliteit. Foto: Aad Hoogendoorn Elfie speelde in 2012 Bloedmond : een muzikale horrorperformance. Eerder speelde zij met producties o.a. op De Parade, Oerol, Lowlands, FART, Now&Wow, De Karavaan. nWIJ-LEVENGR In de bundel ‘Wij leven’ staan vier scènes van Elfie. Drie monologen en een dialoog. Voor liefhebbers van Geert Wilders, shell-shock en plantengroei een echte aanrader.

Wat komtjanuari 2018

11 jan: presentatie VPRO filmquiz, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

13 jan: voorgesprek Hamlet, Rotterdamse schouwburg

26 jan: voordracht Angora Letteren, Amsterdam

Elfie Tromp
tekst | presentatie | theaterElfie boeken als schrijver, presentator of performer?
Mail naar:


info@elfietromp.nl
Elfie Tromp - 13:08 27-01-2018

De VoedselzaakKomend jaar neem ik je voor Volkskrant mee door het wildgroei aan voedselmeningen zodat je goed voor jezelf en de wereld kan zijn. In de eerste aflevering van De Voedselzaak laat ik mijn weekboodschappen beoordelen en schrik me helemaal dood....

Elfie Tromp - 13:28 22-11-2017

Presentator voor Nooit Meer slapenSupergoed nieuws! Vanaf 1 december ben ik vaste presentator voor de nachtshow Nooit Meer Slapen!

Schermafbeelding 2017-11-22 om 13.27.49

Ik ben een peuteraar als ik interview. Ik wil details horen, een levensecht verhaal naar voren brengen, zodat de luisteraar wordt meegesleept. Bij radio moet je het verhaal schilderen met die details. De stem is de enige houvast en de luisteraar in feite een drenkeling in de ether. Wordt het gesprek een stevig schip of een wankel bootje dat dreigt te kapseizen? Dat is de spanning van live radio maken. Ik heb superveel zin om voor Nooit meer slapen nachtelijke gesprekken te voeren voor een groot publiek.​

De eerste uitzending die Elfie Tromp presenteert is op vrijdag 1 december, van 0.35 uur tot 2.00 uur op NPO Radio 1. Ze spreekt dan met Adelheid Roosen.

Gesprekken kunnen hier teruggeluisterd worden.

Elfie Tromp - 16:40 08-11-2017

Audioboek van UnderdogVanaf vandaag is het audioboek van Underdog te koop! In maar liefst zeven uur kun je mijn tweede roman beluisteren. Genomineerd voor de Dioraphte en Literatourprijs en nog steeds zo trots op!

Download m hier!

Elfie Tromp - 15:31 07-10-2017

MONSTER LOVE TOWN in oktoberMONSTER LOVE TOWN speelt nog twee keer in oktober

Op 21 oktober in Kunstmin Dordrecht

en 25 oktober in Theater Walhalla.

21621934_10214525389392277_1395899053_n

Elfie Tromp - 23:29 24-07-2017

MONSTER LOVE TOWN zomertourneeDeze eerste kennismaking met Elfie Tromp als theatermaker is beslist intrigerend. *** Volkskrant

De zelfverzekerde Tromp maakt van Monster Love Town zowel een duistere, als nieuwsgierigmakende, spannende en bruisende plek. *** Theaterkrant

MONSTER LOVE TOWN
is een tragikomische onewomanshow over de wreedheid van de liefde. Als duistere Cupido neemt Elfie Tromp haar publiek mee naar de diepe dalen en grote hoogtes van de liefde. Zij wordt ondersteund en uitgedaagd door muzikant en tegenspeler Keimpe de Jong.

Denk Adele Bloemendaal meets Joy Division.

Deze zomer te zien op:

PARADE UTRECHT 26 tm 31 juli
PARADE AMSTERDAM 16 tm 21 augustus
FRINGE FESTIVAL, theater Bellevue, 12, 13, 15, 16, 17 september (lange versie)

MONSTER LOVE TOWN from Elfie Tromp on Vimeo.

Elfie Tromp - 17:44 10-07-2017

Ik at dimsum en Adderall met bestsellerauteur CatVoor de Nederlandse Vogue ging ik een avond uit met bestsellerauteur Cat Marnell:

Ik heb een oogontsteking en een koortslip als ik bestsellerauteur Cat Marnell ontmoet. Zij is het New Yorkse enfant terrible van de glossy tijdschriften. Haar roman Hoe verkloot je je leven heeft sinds zijn verschijning in januari talloze vertalingen, jubelende recensies en herdrukken gehad. Ik sta voor Cats grauwe, besmeurde voordeur en knipper, hopend op helder beeld, maar mijn zicht blijft wazig. De linkerhelft van mijn gezicht zeurt en steekt al dagen. Het is het resultaat van teveel feesten in New Orleans waar ik de afgelopen maand heb geprobeerd aan een dichtbundel te schrijven. Ik verbloem de ontstekingsmaak in mijn mond met Wrigleys Double Mint kauwgomsticks en de pijn met Ibuprofen en wodka-soda. Dat is makkelijker dan een dokter zoeken. De korst op mijn onderlip verberg ik onder een dikke laag roestbruine lipstick.

Jezus, wat zie jij er goed uit, zegt Cat als ze me ziet.

Meer lezenElfie Tromp - 14:03 30-06-2017

Vrij Nederland: interview Ariel LevyVoor Vrij Nederland interviewde ik schrijver Ariel Levy over haar boek De regels gelden niet . Het was een van de mooiste gesprekken die ik dit jaar had over rouw en verlies.

Binnen zes weken verloor Ariel Levy haar ongeboren kind, haar partner en haar huis. Nu is er de bundel De regels gelden niet, een hartverscheurend relaas over verlies en rouw. Schrijver Elfie Tromp, zelf ook een beetje in de rouw, sprak de auteur in New York. Mijn talent is intimiteit.


Lees hier verder.

Elfie Tromp - 06:40 01-06-2017

The heartbreak series 1: BEAST ITDe afgelopen maand werkte ik in de kunstresidentie van Deltaworkers in New Orleans aan nieuw (schrijf)werk en begon ik aan een serie performancevideos.


The heartbreak series. 1: BEAST IT. from Elfie Tromp on Vimeo.

Elfie Tromp - 15:46 10-05-2017

Elfie Tromp schrijft voor LiteratourBeste nieuws van de week!

Elfie schrijft een verhaal voor 3PAK.

Özcan Akyol, Mano Bouzamour en Elfie Tromp zijn de auteurs die de uitdaging aan gaan om alle jongeren van Nederland te boeien met een kort verhaal. Dat moet zeker lukken met dit succesvolle trio, bekend van respectievelijk Eus, De belofte van Pisa en Underdog. De gebundelde verhalen worden als 3PAK cadeau gedaan aan scholieren van het middelbaar onderwijs door de boekwinkel en openbare bibliotheken.

Elfie Tromp - 20:02 20-03-2017

MONSTER LOVE TOWNNa een uitverkochte try-out in theater Walhalla staat mijn onewomanshow MONSTER LOVE TOWN deze zomer op de Parade en Fringe festival!

Parade Utrecht: 27 tm 31 juli
Parade Amsterdam: 16 tm 21 augustus
Fringe Festival Amsterdam: 7 tm 17 september

MLTGROOT

Museum Rotterdam maakte de volgende minidocu over mij en de voorstelling:

Elfie Tromp - 12:22 08-03-2017

Internationale vrouwendagHoera! Het is internationale vrouwendag en in dit filmpje maak ik een grap over pruimen! (Get it?) 12 maart geef ik een rondleiding door Museum Boijmans over vrouwelijke surrealisten. Dubbelhoera!

Elfie Tromp - 12:26 25-10-2016

Dagelijkse Dosis DesignVoor VPRO en NPO Cultura presenteer ik de vijfdelige serie Dagelijkse Dosis Design rondom de meest spraakmakende designs op de Dutch Design Week. Vandaag aflevering 1: seks!Ook de andere afleveringen zien? Kijk hier!

Elfie Tromp - 10:43 26-09-2016

Glitterstring opzij, vuurwerk uit haar reet!Ik moet iets bekennen: ik ben, in het diepst van mijn gedachten, een travestiet. Naast schrijven, sta ik graag en zo vaak mogelijk op het podium. Toegegeven, bij literaire lezingen ben ik de auteur, inclusief ingetogen scheiding en fraaie volzinnen, maar het liefst presenteer ik mezelf als een overdadig wezen. Niet per se vrouwelijk, maar wel over de top. Iets met veel glitters en heupbewegingen. Iets wat wakker schudt en uitdaagt.

Voor Vrij Nederland schreef ik dit artikel over vrouwelijke travestieten, female drag performers en de meest choquerende voorstelling die ik ooit zag. Ik haal zelfs die goeie, ouwe Aristoteles erbij.

Nu in je winkel en het internet.

Elfie Tromp - 13:49 06-09-2016

Stem op Underdog voor Dioraphte literatuurprijsUnderdog is genomineerd voor de Diorapthe literatuurprijs! Heb jij ook zo genoten van mijn boek? Stem dan hieronder en maak mij van mij een blije puppy.

STEM HIER. HIERRR. JA! HIER ZO!

Underdog nog niet gelezen? Stem dan ook en maak kans op een gratis exemplaar. (Stuur de bevestigingse-mail die je krijgt nadat je je stem hebt uitgebracht door naar info@degeus.nl)
Elfie Tromp - 10:51 06-08-2016

De tranen voor David BowieBij VPRO Dorst leerde ik de afgelopen maanden de fijne kneepjes van het podcastmaken. Daar maakte ik het volgende David Bowie-avontuurtje:Vorige | Volgende